Žene u Bangladešu kod matičara više ne moraju da se izjašnjavaju da li su device

0
Foto Profimedia

Žene u Bangladešu na venčanim listovima više ne moraju da se izjašnjavaju da li su device, presudio je tamošnji vrhovni sud nakon petogodišnje borbe grupa za ženska prava u nastojanjima da ženama zaštite privatnost žena i spreče da budu ponižavane.

Bračni zakoni u većinski muslimanskoj zemlji u južnoj Aziji zahtevali su od mlade da se izjasni da li je devica, udovica ili razvedena, prenosi N1.

Odlukom Vrhovnog suda vlada će morati termin “devica” da zameniti s terminom ‘neudata’, što su pozdravile grupe za ženska prava.

Mladoženja će po novom pravilu takođe morati da otkrije da li je neoženjen, razveden ili udovac.

Advikatica Ainun Nahar Sidikua rekla je da slučaj seže još u 2014. kada je potpisana peticija za promenu pravila unutar bangladeškog Zakona o braku i razvodu iz 1974. godine.

“Presuda nam daje veru da se možemo boriti i stvoriti više promena za žene u budućnosti”, rekla je ona.

“Ispunili smo peticiju jer se zahtev da se žena izjasni kao devica ili ne protivi njenom pravu na privatnost”, istakla je.

Mohamad Ali Akbar Sarker iz kancelarije matičara u Daki rekao je da matičari čekaju službeno obaveštenje Ministarstva pravosuđa o promeni.

“Sklopio sam mnogo brakova u Daki i često su me pitali zašto muškarci ne moraju da se izjasne o svom statusu kao što to moraju žene. Uvek sam im govorio da to nije u mojoj nadležnosti. Čini mi se da me to više neće pitati”, zaključio je Sarker.