(Beta) – Protest protiv festivala „Mirdita, dobar dan“ završen je oko 20 časova, ispred beogradskog kluba „Dorćol plac“, gde je trebalo i da bude održan. Okupljeni su bakljadom i vatrometom „proslavili“ zabranu održavanja tog festivala.

Na kraju protesta, oko sto osoba pevalo je kosovske pesme i skandiralo imena Srba ubijenih u sukobu sa kosovskom policijom kod Banjske, nakon čega se veći deo njih razišao.

Protest koji je počeo oko 13.00 protekao je bez incidenata.

Podsetimo, na „Dorćol placu“ je večeras trebalo da počne festival „Mirdita, dobar dan“, ali je MUP zabranio održavanje.

MUP je donelo naredbu da se prekine festival „zbog opasnosti od ugrožavanja bezbednosti ljudi i imovine, kao i opasnosti od narušavanja javnog reda i mira u većem obimu“.

Uprkos zabrani festivala, ispred tog kluba, na poziv više desničarskih organizacija i preko društvenih mreža, došlo je do okupljanja.

Inicijativa mladih za ljudska prava, kao organizator festivala, ocenila je  da je zabranom održavanja te manifestacije MUP „prekršilo Ustav i niz zakona“.

Dodala je da su taj resor i vlada Srbije „još jednom pokazali da sloboda okupljanja važi samo za huliganske grupe ali ne i za učesnike i goste festivala“.

Slične ocene iznelo je i više nevladinih organizacija kao i neke od opozicionih političkih partija proevropske i građanske orijentacije.

Komentar(1)

  1. Katarina
    28. јун 2024. 14:00

    To nje bio protest, već diverzija, ometanje prijavljnog programa uz pomoć vlasti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.