Ekološki protest u centru Beograda: “Ustanak za opstanak” i pozivi na hitno reagovanje

3
(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS)

Više od 30 ekoloških organizacija i pojedinci okupljeni oko Ekološkog ustanka, zbog niza ekoloških problema, u centru Beograda organizovali su protest pod nazivom “Ustanak za opstanak”. Protest je počeo oko 14 sati ispred Predsedništva Srbije, a oko 16.10 krenula je protestna šetnja do Brankovog mosta, koji je bio blokiran na sat i po vremena. Na mostu je predviđen i koncert, a organitzatori su za kraj poručili da će, ako im vlast ne ispuni zahteve, blokirati ne samo most, već i celu Srbiju, prenosi N1.

Učesnici protesta došli su do Brankovog mosta, gde je jedna traka i dalje bila puna automobila jer policija nije na vreme zaustavila saobraćaj.  Usledila je prepirka građana s protesta i onih iz zaustavljenih automobila.

Kako prenosi N1, na sredini Brankovog mosta došlo je i do fizičkog obračuna vozača koji su ostali blokirani na mostu i učesnika protesta. Sukob je rešen tako što je čovek iz automobila izašao i pokazao policijsku značku i razdvojio građane. Vozila su bila u traci od Novog Beograda ka gradu. Tu je na skoro sat vremena ostao zarobljen veliki broj automobila i i vozila gradskog prevoza. Iako su organizatori protesta pozvali učesnike da se pomere – oni to nisu želeli da učine.

Međutim, automobili i autobusi  su se kretanjem unazad povukli s mosta jer se raščistio deo mosta sa novobeogradske strane.

U toku koncerta Dece loših muzičara, prošla je i litija koju predvodi raščinjeni monah Antonije, a protest je završen malo pre 18 časova.

Građani su se prethodno okupili na Trgu Nikole Pašića gde su govorili brojni organizatori protesta, ekološki aktivisti, profesori, glumice…

Nenad Kostić: “Ne rade na zaštiti životne sredine, nego na reklami…”

Naučnik Nenad Kostić kaže da ne postoji zeleno rudarstvo i da iako su predstvanici kompanije Rio Tinto uveravali stručnjake da će raditi sve na najbolji način i da će primenjivati najviše standarde u zaštiti životne sredine, o tome nema govora.

„Pokazivali su nam idilične fotografije rudnika, a posle sam saznao da su to fotografije  tuđih rudnika, ne rudnika Rio Tinto. Shvatio sam da kompanija na radi na zaštiti životne sredine nego na reklami i propagandi prema nama građanima“, rekao je Kostić.

Istakao je i da kompanija namerava da koristi 10 vagona koncentrovane sumporne kiseline dnevno, što je 100 tona. Govor Kostića prekidan je zvižducima okupljenih kada god je spomenuo kompaniju „Rio Tinto“. On je kritikovao i vlast u Srbiji, citirajući pesmu Buna protv dahija „Zeman doša, valja vojevati“, poručio je na kraju.

Dodali su da se „oni koji dignu glas zbog ekoloških problema prebijaju ili im se preti i ocenili da se planira mračna budućnost Srbije“.

Ristić: “Nisam ja nikakav dekan, već kako je rekla Zorana Mihajlović, arogantna neznalica i pripadnik jedne grupe sličnih”

Dekan Šumarskog fakulteta Ratko Ristić obratio se okupljenima rečima: “Nisam ja nikakav dekan i profesor, ja sam jedna arogantna neznalica ali i pripadnik jedne grupe sličnih kako nas je nazvala Zorana Mihajlović.”

On kaže da njega i ostale koji se protive dolasku Rio Tinra nazivaju neznalicama jer se protive kopanju jadarita u dolini Jadra i litijuma širom Srbije.

„Smeta nam što bi neko uništio hektare plodnog zemljišta, što bi napravio deponije najtoksičnijih materijala, što bi trajno ugrozio najbolje rezreve podzemnih voda i ugrozio vodosnabdavne Šapca i grada Beograda“, rekao je Ristić.

Ćuta: “Bude li se pojavila mehanizacija prema Loznici, blokiraćemo celu Srbiju…”

Aleksandar Jovanović Ćuta iz Pokreta „Odbranimo reke Stare planine“ okupljene je pozvao da održe minut ćutanja za sve nestale reke i preminule u Srbiji od zagađenog vazduha.

„Skupili smo se ovde da kažemo ne onima kojima umesto maline i meda nude koncentrovanu sumpornu kiselinu, ko to truje Srbiju – Linglong, Ziđin, Rio Tinto ili možda neko mnogo otrovniji?“

„Nalazimo se na izvorištu najvećeg otrova, dugačak je spisak predatora. Nalazimo se u Bermudskom trouglu najvećeg zla – Gradska skupština u kojoj sedi jedan, koji kad vidi drvo odmah se vata za motornu testeru – njegovo ime je Goran Vesić, to je onaj što je sekao platane na Kalemgdanu, smislio da poseče pola Koštunjaka, koji misli da gradi na stotine hiljada kvadrata na vodouizvorištu u Makišu.

Sa moje leve strane – Skupština Srbije u kojoj sede robovi koji umesto narodne volje sporovode volju jednog što je umislio da je bog, jednog kome je Rio Tinto draži od našeg seljaka, onom kome je litijum pomračio um“, rekao je Jovanović.

Podsetio je i da su se ekološke organizacije okupile u aprilu na istom mestu, da ih je bilo preko 60 i da su tom prilikom sastavili 13 zahteva na koje niko nije odgovorio do danas.

„Sada imamo dodatni zahtev – da Vlada Srbije i Aleksandar Vučić i Zorana Mihajlović ponište sve obaveze prema Rio Tintu. „Rio Tinto, marš iz Srbije“, rekao je Jovanović.

„Aleksandre Vučiću, našu zemlju nećeš natapati otrovo, našu decu nećeš trovati sumpor dioksidom. Poruka za sve koje si doveo – od…bite od naših reka, šuma, zemlje“, rekao je Jovanović.

On je naglasio da će danas blokirati Brankov most, a bude li se pojavili mehanizacija prema Loznici blokiraće i celu Srbiju.

Na kraju je pozvao sve da prestanu da se dele na društevnim mrežama jer je ovo „iznad svake politike“.

Svetlana Ceca Bojkovič: “Mi ne smemo da dozvolimo prljavu industriju u Srbiji”

Dragana Đorđević: “Srbija ima 3.000 divljih deponija…”

Naučna savetnica Dragana Đorđević izjavila je da je juče od premijerke i minstarke zaštite životne sredine sazanala da Srbija ima 3.000 divljih deponija a donedavno ih je bilo hiljadu. „Deponije eksponencijalno rastu u Srbiji“.

„Ministarstvo građevine letos je donelo predlog prostornog plana koji uključuje 40 rudnika, od čega 10 rudnika litijuma i šest termoelektrana. Zbog toga što nismo smanjili potrošnju fosilnih goriva za 20 odsto do 2020. godine plaćaćemo penale“, rekla je Đorđević.

Ona je istakla da je Borska reka mrtva reka preko 100 godina jer je na njoj  jalovište borskih rudnika.

„Reka Pek je letos zagađena toksičnim supstancama koji je Ziđin pustio u reku.  Reke oko Bosilegrada su mrtve jer se tamo otvaraju rudnici bez ikakvih kriterijuma. Građani Bora dišu koktele toksičnih supstanci i sigurna sam da onkologija već zna rezultat obolelih u Boru, Majdnapeku i okolini i – zato da ne postanemo deponija, svakojakog smeća mi ovo moramo zaustaviti“, rekla je.

Anita Mančić: “Ko se usuđuje da odlučuje o vazduhu koji dišem”

“Ko se usuđuje da odlučuje o mom životu, vazduhu koji dišem, vodi koju pijem, zemlji koja me hrani”, upitala je glumica Anita Mančić.

Mančićeva je postavila pitanje jednoj od direktorki Rio Tinta u Srbiji Vesni Prodanović šta su naučili iz grešaka te kompanije u rudnicima u Americi, Indoneziji, Papua Novoj Gvineji i Mongoliji.

“Nećemo da budemo jedna od vaših grešaka, nećemo da dozvolimo da se na nama učite, a gospodo iz vlasti – pazite, mi vas pomno slušamo i pratimo šta ćete uraditi”, rekla je Mančić.

“Ako je ugovor sa đavolom prihvatljiv zbog novca, nama nije”, dodala je Mančićeva.

3 KOMENTARA

  1. Влада пирата из Србије. Немојте им тражити дипломе, показаће купљено картонско ништа.
    Доста је импровизације, коначно Српска стручна влада да се изабере директно на изборима.
    Све остало је паравански проглашена победа и још брже честитке из Брисела иако нису
    затворена бирачка места. Заиста је доста циркуса.

  2. Dernjaju se ispod mog prozora, ka u sobi bolestan ležim! Šta sam im ja skrivio da mi ne daju fa živim i fa se oporavim?

    • Zao mi je sto si bolestan, a i nadam se da nisi glasao za ovu vlast. Ako jesi, onda nista, buka je u modi.

Comments are closed.