“Zašto se ne bismo ponašali kao da je vanredno stanje, da starijima od 65 godina kažemo da nigde ne izlaze…”

1
Foto Igor Pavićević

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da ono što može da nas ohrabri u ovako nepovoljnoj epidemiološkoj situaciji je da u Beogradu nije više polovina novozaraženih, već manje od trećine i ukazao je da je reč o tipičnom prelivanju.

“Beograd kao prvo mesto gde se virus naglo aktivirao i naglo počela da se diže ta krivulja dosegao je najverovatnije maksimum, sada je pitanje kako će to dalje teći”, rekao je dr Kon gostujući u emisiji “Upitnik” na RTS-u.

Ukazao je da je ono što je problem to da su brojke i dalje na visokom nivou i veliki je broj onih koji su za bolničko lečenje.

“Pratićemo te čuvene dve nedelje nakon kojih čovek može da vidi kakav je trend i da vidimo ako počne da se usporava, usporava se već sada, ali da li će početi da pada – to ćemo morati da pratimo”, rekao je dr Kon.

Govoreći o poštovanju mera, dr Kon je “upitao zašto se mi ne bismo ponašali kao da je vanredno stanje”.

“Zašto mi ne možemo da kažemo našim građanima – ljudi, svi koji ste stariji od 65 godina, nigde ne izlazite. Izbegavajte svaki mogući kontakt, vodite računa da ne budete u kontaktu sa onima koji su imali kontakte, neka su to i najrođeniji. Ostanite dosledni čuvanju sebe i svog života”, poručio je Kon.

“Sutra na sednici Kriznog štaba i o prelasku na onlajn nastavu”

Kada je reč o sutrašnjoj sednici Kriznog štaba, Kon je rekao da je na dnevnom redu procena epidemiološke situacije, kao i da će se raspravljati o onim merama koje su uvedene, ali i onim koje su bile predložene od strane medicinskog dela Kriznog štaba, a čije je usvajanje odloženo.

Ukazao je da je prvenstvo reč o prelasku na onlajn nastavu.

“O tome će biti reči sigurno, da li će biti doneta odluka ne mogu da kažem unapred”, rekao je Kon.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500

1 KOMENTAR

  1. Stvarno mi nije jasno, penzioner, ide bre i busom i vozom, tera.. em prave guzvu a prvi se svadjaju na pregled kod lekara, oce da udju preko kuknjave u ambulantu i to ti je

Comments are closed.