Zašto se kod Petrinje otvaraju ogromne rupe: Seizmolog iz Hrvatske objašnjava ovu pojavu

0
Printscreen/YouTube/Daniel Pavlić

Seizmolog Ivica Sović izjavio je u Dnevniku HTV-a da ljudi u Hrvatskoj moraju da nauče da žive sa zemljotresima jer se zemlja nalazi na seizmički aktivnom području, prenosi Jutarnji list.

On objašnjava i eventualne posledice jačeg zemljotresa u Zagrebu, rupama u zemlji u Sisačko-moslavačkoj županiji i mogućnosti predviđanja zemljotresa.

Slovenija ima četiri rezervna kompleta koji služe samo tome da ako se dogodi zemljotres, postave ih u epicentar. Mi to nemamo, upozorava Sović.

Rekao je kako geolozi pokušavaju da izračunaju maksimalnu magnitudu zemljotres koja se može dogoditi. Tako je za zagrebačko područje predviđeno 6,5, ali to ne znači da će se i dogoditi ta magnituda već da može biti nekoliko slabijih zemljotresa i da se ne aktiviraju celom dužinom.

“Zemljotres magnitude od 5,5 na zagrebačkom području bio je prilično jak zemljotres, ali možemo očekivati i jači. Zato se moramo i spremiti. Ne možemo reći kada će to biti, ali možemo očekivati zemljotres do magnitude 6. To znači da bi bio bar još 10-ak puta jači od onoga koji je bio u martu”, izjavio je Sović i dodao kako bi Zagreb gadno stradao u zemljotres od magnitude 6.

“Zgrade koje su građene nakon 1963. godine, u kojima su ugrađeni neki elementi aseizmičke gradnje, preživele bi. Ako već ne bi bile neoštećene, bile bi dovoljno čitave da ne ubiju ljude u njima”, rekao je on.

Objašnjavao je i to da zemljotres na jednom području ne može da proizvede zemljotres na drugom te da zemljotres u Zagrebu verovatno nije reakcija na zemljotres u Petrinji.

“Može samo podstaći rased koji bi se i sam pookrenuo u nekom trenutku. Dakle rased je već u takvom stanju da mu je dovoljan mali podsticaj da zemljotres krene”, istaknuo je.

Seizmolog Sović istaka je da u područjima uz reku Kupu i Savu ima jako nakvašenog tla te da se zato javljaju rupe u zemlji u Sisačko-moslavačkoj županiji. Kada se dogodi zemljotres onda dolazi do kompaktiranja peska, propadanja zemlje.

“Ono što je bilo čvrsto tlo, mokri pesak, sada postaje tečno tlo, koje može izbiti na površinu. Takav slučaj bio je u selu Brest. Tamo je pukla zemlja i izbacila pesak na površinu, pa je to izazvalo pucanje nekih kuća, koje su potom neupotrebljive”, izjavio je.

Istakao je i da seizmološke opreme u Hrvatskoj nema dovoljno. Kaže da nema rezervnih seizmografa koji bi mogli da se postave u epicentralno područje.

“Slovenija ima četiri rezervna kompleta koji služe samo tome da ako se dogodi zemljotres, postave ih u epicentar. Mi to nemamo. Polažemo nade u našu Vladu i interventni uvoz da to reše”, rekao je seizmolog Ivica Sović za HRT.

Seizmolog Fiket: Aktivna su dva različita raseda, što je inače retkost

Seizmolog Tomislav Fiket u HTV-ovoj emisiji Studio 4 komentarisao je novi snažan zemljotres koji je zatresao područje Petrinje, a koji se prilično osetio i u Zagrebu.

“Mi smo najavljivali da će serija nažalost potrajati i da su mogući zemljotresi i preko magnitude 5 prema Rihteru”, rekao je.

Osvrnuo se i na jučerašnji zemljotresi magnitude 2.7 u Remetama. Rekao je da on pripada ožujskom epicentralnom području te da se nada da je on još samo jedan u nizu zagrebačke serije.

“Na pitanje je li iznenađujuće što su dva različita raseda aktivna, što je inače retkost, rekao je kako je nezgodno što se to dogodilo u kratkom periodu, ali da nije neuobičajeno. Dodao je i da je seizmološka aktivnost pojačana na širem području Hrvatska, ali i okoline”.

SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA AKCIJA

104 NEDELJNIKA i 12 poklon knjiga po neverovatnoj ceni od samo 11.999 dinara!

52 NEDELJNIKA i poklon knjiga “ISTORIJA 21. VEKA” za samo 7.999 dinara!