Juče mi drugarica kaže da joj je neko rekao da serija „Jutro će promeniti sve“ predstavlja „Grlom u jagode“ 21. veka. Okej, uvek će biti onih koji će komparacije novog sa nečim što ima kultni status proglasiti preterivanjem, ali tek završena serija „Jutro“ daje povod za ova poređenja. I ovde se radi o potrazi glavnih junaka za nečim što predstavlja sreću u životu. Ni ovde sudbina nije markirala glavne junake za neki naročiti uspeh.

Ali zašto je važna ova serija osim toga što je vratila zanimanje mladih koji su poslednjih godina odbacili klasični TV program ne nalazeći u njemu ponudu za sebe? Ona je bitna jer je prva serija koja se na uspešan način pozabavila aktuelnostima: veze pri nalaženju posla, suludi razgovori u apliciranju za posao i HR čistilište za kandidate koji žele radno mesto. Serija je bitna jer je ponudila pravi život mladih koji moraju da sreću pronađu na dalekom Islandu jer je u Srbiji sve preko veze. Sećam se da sam pre jedne epizode gledao politički šou program gde je književnik, bivši kralj uličnih demonstracija, po ko zna koji put pričao o partizanima i četnicima, a onda je posle nekoliko minuta krenulo „Jutro“ sa dve devojke koje se ljube i asistentkinjom koja gubi posao zbog tipa koji je došao preko veze na fakultet, pa ona mora da sreću potraži u inostranstvu. Pravi život nasuprot već arhaičnim pričama o četnicima i komunizmu. Pravi život u kome će gradske autobuse voziti penzioneri jer su svi vozači otišli u Nemačku, a asistenti će odlaziti svuda, pa i na Island.

U nedelju je bila i premijera srpske serije „Besa“ i posle prve epizode vidimo da je moderni TV hit moguće snimiti i u Srbiji. I „Jutro“ i „Besa“ na različit način se bore protiv dugogodišnje ponude u domaćoj literaturi, kinematografiji i TV produkciji gde se forsirala neka izmišljena prošlost izmišljene građanske klase u Srbiji. I onda srpske učenice koje imaju seks u školskom WC-u a sa mamama gledaju serije ili filmove u kojima žene gase svetlo kad skidaju haljinu i misle o majoru koga će videti u subotu na balu.

A u januaru nas čeka prva regionalna serija kanala HBO. Televizijska serija „Uspeh“ koju potpisuje Danis Tanović. Posle odgledane dve epizode jasno je da je „Uspeh“ toliko dominantna serija u odnosu na svu regionalnu TV ponudu, i to nekoliko godina unazad. Briljantni zaplet o sudbini ljudi koji se u lošem trenutku nađu na lošem mestu. A paralelno s tim kriminal, namešteni gradski konkursi, sprega mafije i politike, što je toliko čitljiv rukopis i u Zagrebu i u Beogradu. „Uspeh“ govori o sadašnjem životu i prva epizoda se završava upravo pesmom „Jutro će promeniti sve“.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.