Zaštita životinja, ali ne i pravo na abortus, evroskepticizam i tragičan kraj: Ko je bio ser Dejvid Ames, britanski poslanik koji je danas ubijen

0

Konzervativac ser Dejvid Ames koji je danas ubijen (69) bio je jedan od poslanika sa najdužim stažom u britanskom Parlamentu, u koji je prvo izabran kao predstavnik Basildona 1983. godine, a zatim za Soutend Vest 1997. godine.

Dugoročni evroskeptik, podržao je Bregzit na referendumu za EU ​​2016. godine i tvitovao sliku kartona izrezanog u prirodnoj veličini Margaret Tačer na dan kada je Velika Britanija napustila Evropsku uniju.

Otac petoro dece, bio je nastavnik u osnovnoj školi u istočnom Londonu nakon što je diplomirao ekonomiju na univerzitetu u Bornmutu. Kasnije je postao konsultant za zapošljavanje.

Kada je, suprotno izgledima, 1992. godine osvojio glasove i mesto predstavnika u Basildonu, to je bila prva jasna demonstracija da laburisti neće pobediti na tim izborima. Kasnije je napisao knjigu o svojim iskustvima, sa naslovom “1992: Against All Odds”, koja je objavljena na 20. godišnjicu tih izbora.

Amesova ambicija od 11. godine bila je da postane poslanik. Iako nije bio ministar, niti je bio na poziciji portparola konzervativaca, bio je poznat po svojoj kampanji iz pozadine.

Pitanja koja su mu bila bliska uključuju dobrobit životinja i bio je jedan od retkih poslanika torijevaca koji se zalagao za zabranu lova na lisice.

Dok je bio u odboru za izbor zdravlja od 1998. do 2007. godine, insistirao je na mnogim pitanjima, uključujući gojaznost.

Pobožni katolik, Ames je opisivan kao jedan od najposvećenijih parlamentarnih aktivista protiv abortusa.