Tokom prethodnih nekoliko meseci izgledalo je kao da se situacija oko novih sojeva koronavirusa smirila. Od delta varijante, nije se pojavila nijedna nova, „zabrinjavajuća varijanta“ koronavirusa.

Bilo je predvidljivo da će biti daljih mutacija – nekako, negde i u nekom trenutku. To se sada i obistinilo. Nekako, negde i nekom trenutku – sada se može prilično precizno locirati. Ono što su istraživači objavili juče na konferenciji za štampu u Južnoj Africi, virusolozi takođe opisuju kao „vanredno” ili „neobično”.

Organ Evropske unije za zaštitu od bolesti „ECDC“ klasifikovao je ovu varijantu u petak kao „zabrinjavajuću”. Uveče, nakon konsultacija sa stručnjacima, SZO je takođe podigla status varijante pod nazivom „omikron“ na „zabrinjavajuću“. Prethodne studije su pružile dokaze koji ukazuju na „nepovoljniju promenu“ kod ovog soja.

Zabrinutost se odnosi na novu varijantu koja se trenutno širi oko Johanesburga, i koja se u velikoj meri razlikuje od svih ranije poznatih mutiranih verzija koronavirusa. Takozvani soj „B.1.1.529“ ima značajno više mutacija nego delta varijanta.

To čini virus nepredvidivim.

„Još ne znamo kako mutacije reaguju i kako se virus ponaša sa toliko promena“, napisao je na Tviteru Džefri Baret, koji vodi „Inicijativu za genomiku kovid-19“ na Institutu „Sanger“.

SZO je saopštila da je nova varijanta imala veliki broj mutacija, od kojih su neke zabrinjavajuće. Preliminarna istraživanja su pokazala da je rizik od reinfekcije kod ove varijante bio veći, u poređenju sa drugim sojevima koji su identifikovani kao zarazniji (delta, alfa, beta…)

Izabela Ekerle, profesorka u Centru za nove virusne bolesti u Ženevi, upozorava da je rano donositi zaključke.

„Još je prerano za procenu“, kaže Ekerle, a prenosi Špigl.

„Međutim, veliki broj mutacija je neobičan“, dodala je.

To uključuje neke mutacije koje su već bile povezane sa svojstvima kao što su „bekstvo od imunog sistema“ ili „viši nivo infektivnosti“.

Mutacije alfa, delta i gama soja

Stručnjaci su otkrili više od 30 mutacija kod soja „B.1.1.529“ u šiljku proteina, koji koronavirus koristi za „pristup“ ljudskim ćelijama. „B.1.1.529“ deli neke od promena u genomu sa alfa, beta, delta ili gama varijantom. Postoje i druge promene u genetskom sastavu virusa, koje istraživači takođe klasifikuju kao potencijalno opasne. Strahuje se da bi neke mutacije mogle dovesti do povećane otpornosti na antitela. Drugi bi mogli „pomoći“ da virus lakše uđe u ljudske ćelije.

Međutim, ovo su još uvek samo nalazi koji potiču iz eksperimenata sa drugim varijantama virusa. Mnoge mutacije uočene kod varijante „B.1.1.529“ su još uvek uglavnom nepoznate. Biće potrebno neko vreme pre nego što se bude moglo precizno proceniti koliko je „B.1.1.529“ zapravo opasan. Da bi se to uradilo, mora se, između ostalog, posmatrati koliko će zaraženih razviti teške oblike bolesti, kao i to koliko će često soj virusa „zaobići“ imunitet stvoren vakcinacijom.

„Već se istražuje u kojoj meri ova varijanta ima posledice na dijagnostiku, terapije i kampanju vakcinacije“, rekla je ekspertkinja SZO Marija fon Kerhove.

Ipak, rezultati će uslediti tek za nekoliko nedelja. Varijanta „B.1.1.529“ je prvi put prijavljena SZO 24. novembra 2021. Prva poznata potvrđena infekcija „B.1.1.529“ bila je iz uzorka uzetog 9. novembra.

Sada je važno odgovoriti na pretnju.

„Ako je u pitanju lažna uzbuna, možemo da preokrenemo naše reakcije na nju za nekoliko nedelja“, piše Kristina Pagel, epidemiološkinja iz Londona.

„Ali sada je naš vremenski okvir da delujemo“, dodaje.

To se odnosi na opsežna ograničenja putovanja, ali i druga uputstva koja SZO preporučuje državama. Od zemalja se traži da poboljšaju praćenje i sekvenciranje da bi bolje razumeli cirkulišuće varijante SARS-CoV-2.

Takođe, zahteva se da se pošalju kompletne sekvence genoma, i povezani metapodaci, u javno dostupnu bazu podataka.

Kada je reč o pojedincima, oni bi trebalo da nastave da nose zaštitne maske za lice, poštuju propisane higijenske mere, održavaju fizičku distancu, obezbeđuju bolju ventilaciju unutrašnjih prostora i izbegavaju prostorije u kojima ima mnogo ljudi. Takođe treba nastaviti sa procesom vakcinacije.

Trenutne informacije iz Južne Afrike i SZO sugerišu da se „B.1.1.529“ može širiti brže od delta varijante – odnosno mogao bi biti zarazniji.

„Brzi porast slučajeva koje kolege prijavljuju odatle deluje zabrinjavajuće“, piše Ekerle.

Južnoafričko ministarstvo zdravlja obavestilo je svetsku javnost o aktuelnim dešavanjima u vezi sa omikronom na brifingu u četvrtak popodne.

„Za manje od dve nedelje, (omikron) će dominirati infekcijama nakon razornog delta talasa u Južnoj Africi“, napisao je Tulio de Oliveira, direktor Južnoafričkog centra za odgovor na epidemije.

On procenjuje da se 90 odsto trenutnih infekcija u okolini Johanesburga može povezati sa B.1.1.529. To je najmanje hiljadu slučajeva dnevno.

Nakon što je broj slučajeva u regionu naglo porastao, uzorci iz regiona su posebno ispitani za novu varijantu. Rezultati 77 testova bili su dostupni do četvrtka popodne – brisevi su uzeti između 12. i 20. novembra. Istraživači su u svima uzorcima identifikovali novu varijantu.

Koliko je omikron, zapravo, velika pretnja Evropi?

Do sada je „B.1.1529“ otkriven u nekoliko zemalja: Pored Južne Afrike, ima slučajeva i u susednoj Bocvani. Postoji i slučaj u Hongkongu gde je povratnik zarazio drugu osobu. Izrael je takođe prijavio jedan slučaj – osoba se vraćala sa putovanja, ne iz Južne Afrike, već iz Malavija.

Belgija je takođe prijavila prvi slučaj u zemlji – sa nekim ko je bio u Egiptu. U Nemačkoj se sumnja da je došlo do infekcije novim sojem, a Velika Britanija je danas prijavila dva slučaja.

Dakle, postoji mnogo toga što sugeriše da se „B.1.1529“ već proširio znatno ranije nego što je identifikovan. Pored toga, varijanta virusa je prvi put otkrivena u Južnoj Africi, ali to ne znači da je tamo nastala.

Uprkos zabrinutosti, vakcinacija je i dalje najbolji način da se zaštitite od virusa. Pošto su vakcine efikasne protiv svih prethodnih varijanti, stručnjaci pretpostavljaju da postoji i vakcinalna zaštita protiv ove varijante.

https://www.nstore.rs/product/crni-petak-digitalno/
https://www.nstore.rs/product/crni-petak-pretplata-knjige/

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.