Za Srbiju 14 medalja, četiri zlatne, a bronza za Španovićevu i vaterpoliste: Olimpijsko predviđanje, tačno godinu dana pred otvaranje Igara u Tokiju

0
Foto: Profimedia

Na velikoj železničkoj stanici u Tokiju, postavljen je sat. Ne bi tu bilo ništa neobično, da taj sat ne ide unazad. I to ne greškom. Na velikom satu u Maronuči Central Plazi, piše 365 dana (sada već verovatno 364), pišu sati, minuti i sekunde. Tako su Japanci počeli odbrojavanje do početka Olimpijskih igara u Tokiju. Ostalo je tačno godinu dana.

Poslednja godina četvorogodišnjeg olimpijskog ciklusa zanimljiva je i važna jer, iako to nikome nije plan, najveći broj sportista i timova svoje olimpijske norme ostvaruje upravo u tom periodu.

Iako za veliki broj sportskih nadmetanja nije zatvoren spisak učesnika, sajt “OLYMPIC MEDALS PREDICTIONS” već ima ponuđeno predviđanje preraspodele medalja. Do sada je do norme došao mali broj srpskih sportista – četiri strelca, troje plivača i vaterpolo reprezentacija – ali se predviđa da bi Srbija mogla da osvoji čak 16 medalja u Tokiju. I to četiri zlatne, tri srebrne i devet bronzanih medalja. Premda su jedna srebrna i jedna bronzana medalja dodeljene greškom – biće vam jasno nešto kasnije – zbir medalja se zaokružuje na 14.

Zlatnim odličjima, prema predviđanjima, mogli bi da se okite Novak Đoković, ženska odbojkaška reprezentacija, reprezentacija u basketu 3×3 i Jovana Preković, karatistkinja koja se takmiči u kategoriji do 61 kilograma.

Novak Đoković je prvi teniser sveta, na prethodnim Igrama održanim u Riju, ispao je u ranoj fazi takmičenja što mu je veoma teško palo, pa bi mogao da bude motivisan da u Tokiju dođe do zlatne medalje. Kada je Đoković motivisan, teško ga je zaustaviti. Odbojkašice Srbije aktuelne su prvakinje sveta, a u Riju su došle do bronzane medalje, dok je nacionalni tim u basketu 3×3 godinama jedan od najdominantnijih timova u tom sportu na svetu. Jovana Preković je svetska i evropska šampionka u karateu u svojoj kategoriji, a poslednjih godina ima neverovatan kontinuitet medalja.

Kada su u pitanju srebrna odličja, ona su rezervisana za individualne sportove i to: rvanje i streljaštvo. Prema predviđanju, srebrom bi mogli da se okite Zorana Arunović u disciplini 10 metara vazdušni pištolj, njen kolega Petar Gorša, sa vazdušnom puškom na istoj udaljenosti, kao i aktuelni olimpijski šampion Davor Štefanek u grčko-rimskom stilu.

Velike su šanse da ova trojka uđe u borbu za medalje, ali ovde postoji mali problem. Petar Gorša je rođen, živi i trenira u Bjelovaru i puca za Hrvatsku. Dakle, jedna medalja više na kontu Hrvata, jedna manje na srpskom kontu – ukupno 15.

Prema predviđanju, Olimpijski komitet Srbije mogao bi da se pohvali sa čak devet bronzanih odličja. Odmah na početku, oni koji su vam sigurno nedostajali na prvom spisku za zlato – vaterpolisti. Ovaj sajt predviđa da bi srpski vaterpolisti mogli do bronzane medalje, ali se čini da je sve u njihovim rukama. Čak i kada Dejan Savić eksperimentiše i odmara tim, reprezentacija izgleda dobro. Uz povratak svih iskusnih igrača i dobro tempiranje forme, možda bismo za godinu dana mogli da se narugamo sajtu OMP kao što se vaterpolisti svaki put svojim rezultatima narugaju onima koji ih zanemaruju.

Pored vaterpolista, od ekipa koje bi mogle do bronze, tu su još košarkaši, kao i tandem – ako se dvosed može nazvati ekipom – koji vesla kajak na hiljadu metara.

Od sportista u individualnim disciplinama, do najnižeg mesta na postolju bi mogli Ivana Španović u skoku u dalj, Viktor Nemeš, aktuelni svetski šampion grčko-rimskim stilom, Mihail Kadžaja u istoj disciplini, ali u drugoj kategoriji, zatim Tijana Bogdanović, osvajačica medalje u Riju u kategoriji do 49 kilograma i Milica Mandić, osvajačica medalje u Londonu u kategoriji preko 67 kilograma. Na toj listi je i Snježana Pejčić u disciplini vazdušna puška na 50 metara. I Snježana puca za Hrvatsku. Još jedna medalja više za Hrvatsku i jedna manje za Srbiju. Sada je potpuno jasno zašto se zbir svodi na 14.

Kada bi neko pitao dužnosnike Olimpijskog komiteta Srbije, verovatno bi ovakav bilans od 14 medalja na Olimpijskim igrama odmah potpisali.

Sportisti iz Srbije su na prošlim Olimpijskim igrama osvojili 8 medalja – dve zlatne, četiri srebrne i dve bronzane – pa bi ovo bio napredak od gotovo 100 odsto.

Zanimljivo je, recimo, da je te 2016. godine Srbija po bilansu medalja bila na 32. mestu, dok je Hrvatska bila 17 sa 10 osvojenih medalja.

Ovaj sajt predviđa da bi u Tokiju Hrvati mogli do sedam odličja (Petra Goršu su uračunali u taj saldo, ali u disciplini vazdušna puška a 50 metara), što uz ispravljene greške daje ukupan zbir od devet medalja.

Kada su u pitanju druge zemlje koje su nekada bile deo SFRJ, Bosni se predviđa jedno bronzano odličje u džudou, Sloveniji četiri medalje, dok bi Crna Gora i Makedonija mogle da ostanu bez medalja.