Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je posle sednice Saveta za bezbednost da je snimak koji se pojavio prethodnih dana na internetu nastao 24. decembra 2018. godine, da se na njemu nalaze potpukovnik ruske federacije Georgij Kleban i potpukovnih srpske vojske Z.K, ali da snimak nije napravila naša služba, odnosno VOA, kao i da se odnos sa Rusijom neće menjati.

Predsednik Srbije naveo je da su, u trenutku kada je snimak nastao, na terenu u Zemunu bili i pripadnici domaćih obaveštajnih službi, ali da nisu bili u prilici da načine snimak.

„BIA je znala za snimak koji je načinjen 24. decembra 2018. i primenili smo operativne mere. Došli smo do podataka da će se u Zemunu penzionisani potpukovnik Z. K. sastati sa Klebanom. Opservacijom je uočen dolazak Klebana taksijem, ali nije bilo moguće dokumentovanje, jer je bilo dosta lica u kontrapratnji. U Zemunu su uočena tri lica koja su izašla iz automobila marke ‘audi’ i krenuli ka keju“, rekao je Vučić.

Vučić je naveo i da je potpukovnik Z. K. predmet interesovanja domaćih službi još od 2012. godine, kada je bio u kontaktu sa obaveštajnim strukturama Hrvatske.

BIA je juče potvrdila autentičnost snimka koji se pojavio na internetu, kao i da se na njemu nalazi ruski obaveštajac Georgij Kleban.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas, povodom afere u vezi sa pomenutim snimkom, da je uveren da ništa ne može da naruši odnose između Rusije i Srbije.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ocenila da snimak predstavlja „provokaciju“ uoči važnih susreta na vrhu ali je dodala da ne razume saopštenje srpske vlade da je situacija „veoma ozbiljna“.

Vučić je na konferenciji za novinare naglasio da se odnosi Srbije i Rusije neće menjati.

„Srbija ničim nije ugrozila prijateljstvo sa Rusijom. Zato sam za ruske prijatelje imao samo jedno pitanje – zašto? Ništa više. Nisam video logiku u svemu. Što se nas tiče, mi politiku prema Rusiji nećemo da menjamo. Srbija se neće okretati ka NATO. Ja to ponavljam jasno i glasno. Sve što se dogodilo nas je učvrstilo u nameri da ostanemo neutralni. Znajući nas u Srbiji, koji se uvek dele na one koji su za Ruse i Amerikance, moja poruka je da sam izabran da štitim interese Srbije, a ne neke druge zemlje“, poručio je Vučić.

On je rekao da „ne zaboravljamo 2015. i šta je Putin za nas učinio, kao ni sve što je Rusija za nas uradila“.

„Srbija nije uvela sankcije Rusiji, i nije nikada glasala protiv Rusije“, rekao je Vučić koji je rekao da veruje da „Putin nije bio obavešten“.

„Srbija svoju politiku neće okretati, i neće u NATO, kao što neće ni u ODKB, i neke druge, ali učvrstićemo naše pozicije neutralnosti i samostalnosti“, rekao je Vučić.

On je ponovio i da je zahvalan za orden koji je dobio od Putina, kao i da će uložiti i lični autoritet da odnosi Srbije i Rusije budu bolji.

Vučić je posle sednice Saveta za bezbednost rekao i da smo kao zemlja suočeni sa delovanjem različitih službi na teritoriji Srbije koje se mogu podeliti u dve grupe.

„U grupu najmoćnijih zemalja sveta i u grupu regionalnih zemalja koje imaju izražene interese na našoj teritoriji i rade u punom kapacitetu i usmerene su protiv interesa Srbije“, rekao je Vučić.

Vučić je objasnio da razne agencije to rade kako bi mogle da utiču odluke Srbije, kao i da bi sagledale njene moći i mogućnosti.

On je istakao i da su srpske kontraobaveštajne mere zaštite ojačane, te da se preduzimaju sofisticiranije i brojnije mere nego ranije protiv obaveštajnog delovanja stranih agencija.

Sednici Saveta za nacionalnu bezbednost prisustvovali su i direktor BIA Bratislav Gašić, premijerka Ana Brnabić, ministar policije Nebojša Stefanović, ministarka pravde Nela Kuburović, ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović i direktor policije Vladimir Rebić.

Komentara

  1. Bobby
    21. новембар 2019. 21:25

    "...koji je rekao da veruje da “Putin nije bio obavešten”.Кда би Путин био такав дилетант, сигурно не би био на челу толике земље. Сигурно да у неком тренутку није знао за сваки појединачни обавештајни акт, али је у овој фази сигурно веома добро обавештен. Следеће је питање шта се хтело оваквим изјавама у јавности ? Ако је већ била намера да се односи не нарушавају, онда је било хиљаду могућности да се те ствари расправе без укључивања јавности. Овако, Вучић сигурно може очекивати "по ушима", а то "... а то "Путин није био обавештен" може маци да окачи о реп. Типична фраза још од времена Јосипа, радника, када су његови постпрдци изјављивали да, рецимо, за Голи оток, "друг Тито није знао"! Неозбиљне изјаве са врха државе, да кажемо, о озбиљној ствари.

  2. TATA RATA TIRA JE I PRESTAVNIK TELEKOMA SRBIJA
    22. новембар 2019. 07:20

    Tvrdi se da je Branko Stefanović i prestavnik telekoma, nego, naslovne strane tabloida ni ne spominju nefer aferu "Slučaj za doktorata" Siniše Malog. https://www.reddit.com/r/serbia/comments/dzs57b/branko_stefanovic_otac_ministra_stefanovica/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.