Za početak polovina rezultata iz Ajove: Primena moderne tehnologije kao mač sa dve oštrice

1
Foto: Profimedia

Polovina rezultata sa prvog glasanja unutar Demokratske partije SAD za predsedničkog kandidata te stranke održanog u američkoj državi Ajovi biće objavljena kasnije večeras, javila je ta stranka štabovima kandidata, a prenose američki mediji.

Do sada nijedan zvanični rezultat glasanja održanog juče nije objavljen zbog problema u mobilnoj aplikaciji napravljenoj da prenese rezultate sa svakog od oko 1.700 glasačkih mesta. Rezultati glasanja obično su poznati u roku od nekoliko sati.

Demokratska stranka započela je juče višemesečne unutarstranačke izbore na kojima će biti izabran njen predsednički kandidat.

Ajova je prva savezna država koja bira kandidata, a birači su glasali na oko 1.700 lokacija.

U trci je ostalo ukupno 11 pretendenta za predsedničku nominaciju – Majkl Benet, Džo Bajden, Majkl Blumberg, Pit Butidžidž, Tulsi Gabard, Ejmi Klobučer, Deval Patrik, Berni Sanders, Tom Stejer, Elizabet Voren i Endrju Jang.

Samo su kandidati Berni Sanders i Pit Butidžidž objavili svoje procene prema kojima je svaki od njih tvrdio da vodi.

Sanders, predstavnik levog krila izjavio je da je on pobedio, i prema delimičnim rezultatima koje je objavio on je dobio 29 odsto glasova, dok je umereni Pit Butidžidž dao svoj rezultat procenivši da je osvojio oko 25 odsto glasova.

Izbori u SAD biće održani u novembru ove godine.

Iz tima sadašnjeg predsednika SAD Donalda Trampa odmah su doveli u pitanje valjanost izbornog procesa kandidata demokrata.

Profesori sa američkih univerziteta rekli su da je primena nove tehnologije uvek mač sa dve oštrice uoči izbora, ali da ne bi trebalo odmah dovoditi u pitanje valjanost izbora.

Konfuzija i bes. Tako su mediji u Sjedinjenim Američkim Državama preneli kako izgledaju izbori u Ajovi. Sve je proteklo u najboljem redu na izborima za demokratsku nominaciju na predsedničkim izborima, a onda se nisu pojavili rezultati.

Niko nije imao predstavu šta se događa, a pojavio se veliki broj različitih verzija priče o tome zašto pored imena demokratskih kandidata stoji nula.

Pisalo se o tome da je došlo do hakovanja novog sistema, da je bilo određenih nedoslednosti u samom procesu glasanja, ali se ispostavilo da je aplikacija pokvarena.

Pojavile su se informacije da pre primene, nova aplikacija za brojanje glasova nije ni testirana, pa sada rezultati izbora kasne.

Nedeljnik/(Beta-AFP)

1 KOMENTAR

Comments are closed.