Vulin o tvitu Vljore Čitaku: “Rekli bi i da je Obilić njihov nego se plaše da Erdogan ne shvati lično”

0
Screenshot/YouTube/BN

(Beta) – Ministar unutrašnjih poslova Srbije, Aleksandar Vulin ocenio je kao “krađu tuđe istorije i Kosovskog boja” poruku na Tviteru bivše ambasadorke Kosova u SAD, Vljore Čitaku koja je rekla da se na Kosovu 1389. godine “balkanska vojska borila protiv osmanskog osvajanja”.

“Ne znam da li su to  sami smislili ili im je neko pomogao, ali znam da bi po toj priči Vljora Čitaku kao Kosovka devojka vidala rane Bedžetu Pacoliju, potomku Orlovića Pavla. Rekli bi oni i da je Obilić njihov, nego se plaše da to Erdogan ne shvati lično”, odgovorio je Vulin saopštenjem koje je objavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Kako je naveo, oni pokušavaju da “sećanje na bitku proglase srpskim šovinizmom”.

“Na mestu stradanja hrišćanskih vitezova grade pogone i kuće, seku borove koji obeležavaju borbeno mesto srpske konjice, pokreću peticije kojima se traži rušenje spomenika junacima Kosovskog boja, a sećanje na bitku proglašavaju srpskim šovinizmom. Malo im je što su Srbima oteli kuće i njive, sada hoće da nam otmu i istoriju i sećanje”, ocenio je Vulin.

Izaslanik bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel juče je na Tviteru čestitao Vidovdan, na šta je odgovrila Čitaku i napisala da bitka 1389. godine na Kosovu bila “bitka balkanske vojske protiv osmanskog osvajanja” i dodala da je to “osnovni mit koji nastavlja da hrani srpski nacionalizam od 19. veka”.

Na to je Grenel odgovorio poručivši Čitaku da “isuviše mnogo stvari smatra uvredljivim” i ocenio da “mora da je iscrpljujuće kada u svemu nalazite povod za ogorčenje. Ljudi žele posao i rešenja – pružite ruku”.