Vučić: “Zašto ‘svetski mangupi’ nisu bombardovali Moskvu, a Beograd jesu. Plašim se da i Rusija i Ukrajina čekaju pobedu i da će naredni dani biti samo gori”

0
(BETAPHOTO/MILOS MISKOV)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da je Srbija naručila 34.000 tona dizela i 40.000 tona sirove nafte, iako nafte za sad ima dovoljno, kao i gasa, ali da gas više troši jer su hladni dani.

“Ne znam da li će nekome da padne na pamet da prekine gas iz Bugarske”, rekao je Vučić za TV Prva i ponovio da je čudna i teška za Srbiju odluka Evropskog saveta po kojoj zemlje EU i dalje mogu da posluju sa “Gaspromnjeftom” na svojoj teritoriji, ali da treće zemlje u kojima su preduzeća ili kompanije u većinskom vlasništvu Rusa, ne mogu da uvoze i izvoze naftu.

On je rekao da Srbija traži rešenja i da su danas ljudi iz njegovog kabineta imali video-konferenciju sa partnerima iz EU.

“To se ne tiče samo uvoza nafte. Mi nemamo svoju naftu. Ovo se tiče mogućeg uvoza hemikalija koje su potrebne za rafineriju, a mi na to više nemamo pravo”, rekao je Vučić i naveo da “ne postojimo” ukoliko te probleme ne rešimo.

On je ponovio da je Srbija u teškoj situaciji, navodeći da nije u pitanju samo politika i politička odluka, već da je to suštinski i ekonomija.

Vučić je rekao da je veliko pitanje da li Rusija i Ukrajina žele prekid rata ili žele pobedu.

“Samo će zemlja biti mnogo više razrušena. Hoćete li vi prekid rata ili pobedu – to je pitanje za obe strane. A meni se čini da niko nije spreman na prekid rata uz kompromisno rešene, plašim se da svi čekaju pobedu. I ako je tako, ja večeras mogu da vam kažem da će biti samo lošije i da će dani, nedelje i meseci ispred nas biti samo gori”, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, Srbija ne treba da “voli” Ruse ili Evropljane, već treba da se bavi svojom pozicijom.

“To je važnije nego da budemo ideološki na jednoj ili drugoj strani. U poslednjih deset godina Rusi su uvek bili na strani Srbije i dovodite nas do toga da izgubimo jedinog saveznika kog smo imali u Savetu bezbednosti”, rekao je Vučić.

Dodao je da je Rusija jedina uvek bila uz Srbiju i da takve stvari ne smeju da se zaborave.

Vučić je upitao, kako prenosi N1, i zašto “svetski mangupi nisu bombardovali Moskvu, a bombardovali su Beograd i ocenio da se ne može razgovarati o moralu i da se u međunarodnim odnosima poštuje pravo jačeg”.

Vučić je odbacio tvrdnje predsedničkog kandidata dela opozicije Zdravka Ponoša da je “Zapadu obećao da će nakon izbora uvesti sankcije Rusiji, navodeći da je rekao da garantuje mir”.

“Rekao sam da ni na koji način nećemo podržavati secesiju nigde u regionu, da ćemo čuvati granice, hoćemo da Srbija ide napred. Imate moju reč, a onda sam dodao da za tako nešto (uvođenje sankcija Rusiji) nisam spreman da pružim garancije”, rekao je Vučić.

On je ocenio da Srbija i Ukrajina jedine mogu da kažu da poštuju međunarodno javno pravo, ističući da “niko drugi to ne može da kaže”.

“Srbiji se dogodilo i mnogo toga goreg nego što se trenutno dešava Ukrajini. Zato sad treba drugačije da se ponašamo”, rekao je Vučić.

Potpredsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić rekla je da se iz situacije u kojoj ima pritisaka sa obe strane na Srbiju, izlazi čuvanjem državnog suvereniteta i integriteta.

Ona je istakla da Srbija nije politički neutralna zemlja, već je u procesu pristupanja EU i da ima obavezu da se usaglašava sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom.

Dodala je da, ipak, Srbija i interesi Srbije treba da bude na prvom mestu.

Grubješić je ocenila da je Srbija sada u težoj situaciji nego što je bila tokom Briselskog dijaloga.

Pravnik Milan Antonijević rekao je da Srbija može da pošalje mnogo jasnije poruke i da EU sa pravom očekuje usklađivanje srpske politike sa EU.

“Od Srbije EU to sa pravom traži i EU očekuje sankcije i treba videti koja je mogućnost da tu Srbija zaštiti svoje interese”, naveo je on.

(Beta, N1)