(Beta) – Vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani pozvala je Evropsku uniju i NATO da reaguju na izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića pošto on, kako ona tvrdi, preti ratom.

„Očekujem da Evropska unija i NATO odgovore na ovu ratnu pretnju, koju je izneo Vučić“, napisala je Osmani na Tviteru.

Vučić je na konferenciji ranije danas izjavio da sukob u Nagorno-Karabahu govori kako neki zamrznuti konflikt „kada ga neko odmrzne“ može da bude katastrofalan i da je zato poruka Srbije nastavak dijaloga sa Prištinom.

Rekao je da je bolje da se kompromis postigne „ranije nego kasnije“ i da „u protivnom može nam se dogodi nekakav sukob“ te da se „moraju izvući pouke iz 1990-ih“ godina.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je da „histerična reakcija Prištine“ na obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića „nije polemika sa predsednikom Srbije, već sa stereotipima o Srbiji koje Priština planski pothranjuje“.

Kako se navodi u saopštenju Kancelarije, Petković je rekao da je za žitelje KiM šteta što deo albanskih političara u Prištini i dalje živi u devedsetim.

„Ključna poruka predsednika Vučića danas bila je da je Srbiji i srpskom narodu najvažniji mir i da su albanski predstavnici u Prištini jednako zainteresovani za mir, oni bi morali da pozdrave i podrže takvo opredeljenje Beograda“, istakao je Petković.

Kada je reč o pretnji miru i stabilnosti u regionu, Petković je rekao da mora da primeti da su najveća opasnost u tom smislu upravo oni koji se protive kažnjavanju ratnih zločinaca i koji prave vojsku, iako prema Rezoluciji Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i Kumanovskom sporazumu na tako nešto nemaju pravo.

Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore Kosova saopštilo je danas da smatra otvorenom pretnjom novim ratom na Balkanu izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića u kojoj je uporedio odnos Beograda i Prištine sa sukobom u Nagorno-Karabahu i navelo da će dijalog Beograda i Prištine biti nastavljen tek nakon što Kosovo postane član NATO.

U saopštenju, kosovsko ministarstvo je ocenilo da Kosovo nije Nagorno-Karabah, da nema zamrznutog sukoba i da će Kosovo pojačati napore za članstvo u NATO-u – „a tek tada treba da nastavi dijalog sa Srbijom“.

„Vučićeva reakcija i namerna upoređivanja jasno pokazuju nameru da se destabilizuju i stvore nove tenzije u balkanskom regionu“, piše Ministarstvo spoljnih poslova Kosova.

Ministarstvo navodi da je učešće regularnih srpskih vojnih snaga u Belorusiji „opšte poznato“, da su srpski vojnici „aktivno umešani“ u sukob u Ukrajini i da je bilo i medjunarodnih izveštaja o upotrebi srpskog oružja u azerbejdžansko-jermenskom sukobu.

„Očigledno je i jasno da su se Rusija i Srbija, nakon što se nametnula u borbama u regionu Nagorno-Karabaha i predstavila kao ‘posrednik’ za rešavanje ovog sukoba u sistemu ‘zavadi pa vladaj’, kao glavni snabdevači oružjem u ovom oružani sukob pokušava povući takve paralele kako bi opravdao militarizaciju i naoružao svoju vojsku oružjem nespojivim sa NATO-om“, istaklo je Ministarstvo.

Kosovsko ministarstvo je dodalo da su svi „rusko-srpski napori da potkopaju stabilnost, mir i bezbednost u regionu“ neprihvatljivi su za Kosovo, da su u suprotnosti sa evropskim i univerzalnim vrednostima.

„I propašće jer su sramno kapitulirali na Kosovu 1999. godine“, navodi se u saopštenju kosovskog ministarstva.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500

Komentara

  1. Bobby
    12. novembra 2020. 19:35

    "Rekao je da je bolje da se kompromis postigne “ranije nego kasnije” i da “u protivnom može nam se dogodi nekakav sukob” te da se “moraju izvući pouke iz 1990-ih” godina." Нема и неће бити никаквог компромиса, бар што се Албанаца тиче. Све додатно, што још хоћеш да им даш, слободан си да им даш, што се њих тиче. Српска земља је "плен" и враћања нема и све друго што они планирају, је шта још да отму. Наивно је веровање о постизању неког "космичког" мира, јер је сва албанска политика заснована на територијалној експанзији. Стога, да, сукоб у Нагорно Карабаху говори да онај ко сматра да је земља његова и да је отета, он се спрема да је у одговарајућем тренутку врати, наравно оним средствима којима је и изгубио и ту компромиса није и никада неће бити.

  2. Dušan Ilila MIlić
    12. novembra 2020. 22:25

    Kad su Šiptari pobedili Srbe? Pa proterali smo ih sve u Albaniju. Onda su došli Amerikanci, bolje rečeno doleteli. Nisu smeli ni oni da se spuštaju i sukobe sa Srbima. I ne samo Ameri negi ceo NATO zverinjak.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.