Vučić: “Nestajemo kao nacija. Davaćemo 300.000 za prvo dete od početka 2022. godine…”

2
(BETAPHOTO/PREDSEDNISTVO SRBIJE/DIMITRIJE GOLL/DS)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se javnosti povodom razgovora o Kosovu i Metohiji, posete Ruskoj Federaciji i drugih važnih ekonomskih i političkih pitanja, poput načina na koji bi vlast u Srbiji mogla da podstakne “natalitet u Srbiji”.

„Imajući u vidu činjenicu da polako nestajemo kao nacija, moramo da razmišljamo kako da taj problem rešimo. Bez obzira na to što je usvojen budžet, mi ćemo od prvog januara za svako prvorođeno dete odmah uplaćivati 300 hiljada dinara, umesto dosadašnjih 100 hiljada”, rekao je Vučić, dodajući da će ta mera biti “ukombinovana sa drugim merama”

Vučić je istakao da će uskoro uslediti izmena Zakona o porodici.

„Pošto danas nam majke rađaju prvo dete u tridesetoj godini, pokušaćemo da motivišemo studente, dame i muškarce, da ne beže od rađanja dece. Za studente donosimo meru da, ukoliko devojka zatrudni i rodi dete, da za nju ne važe ispitni rokovi, isto tako i za muškarca. Odredićemo za fakultete da moraju da ih završe do 26. godine, a za Medicinski fakultet do 28. godine“, rekao je on.

Kako je istakao, najvažnija mera tiče se majke, kako ne bi dolazilo do zloupotrebe, a to su stanovi i pomoć koje će država bespovratno da da bračnim parovima, gde će pravo svojine ići na majku.

“Time želimo da motivišemo mlade da ranije izađu iz kuća i roditeljskih stanova, jer su nam tako mali izgledi da zasnujemo porodicu. To će podstaći stambenu izgradnju, ali i parove koje žele da se ostvare kao roditelji. To je 20.000 evra poklona od države”, istakao je Vučić.

Kosovo i Metohija

Predsednik Srbije je rekao da Srbija želi razgovor i dijalgo, i da smatra da je svaki razgovor blagorodan i kvalitetan. On je istakao da je neophodno da se napravi makar “minimalno poverenje”.

“Po prvi put još od kada sam postao premijer uputiću pismo svim predsednicima vlada u kom ću tražiti da mi pruže objašnjenje kako je moguće da Aljbin Kurti govori ne o tamo nekome, već o sopstvenoj želji za ujedinjenje tzv. Kosova i Albanije i da, verovali ili ne, niko, ni jedna politička istanca u Evropi ne reaguje”, rekao je Vučić.

“Moje pismo će sadržati jedno prosto pitanje: Da li to znači da ćete tako da ćutite i nećete da reaguje ako neko odavde govori o ujedinjenju sa nekim drugim”, dodao je.

Poseta Rusiji

Vučić sutra putuje u Rusiju na sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

“Rusija je nama četvrti trgovinski partner i verujemo da imamo mnogo prostora za uvećanje razmene sa Ruskom Federacijom. Ono što je usaglašeno to je strateški zajednički program saradnje u različitim oblastima ekonomske razmene i saradnje. Dogovorili smo prvu fazu izgradnje Centra za radiofarmaciju. Potpun je dogovoreno za Petrohemiju”, rekao je Vučić.

Metro

Vučić je rekao da je u mejnstrim medijima sve bilo važnije od izgradnje metroa, te da su organizovani protesti na kojima su učesnici njega „psovali“.

“Svi smo saznali da su bili protesti zbog metroa i da su me psovali na tim protestima. Psovali su me na dan kad smo saznali da smo odvojili četiri i po milijarde za dve linije. O metrou se mašta od 1968. godine. Konačno je neko našao novac, znanje i mogućnost da to uradi. Vidim da su u mejnstrim medijima svinjokolji bili važnija vest od ovoga”, rekao je Vučić.

Ulaganje u sport

Predsednik Srbije je naglasio da će stići velika pomoć i podrška sportskim klubovima.

“Novac će dobiti košarka, vaterpolo, tenis. Svi olimpijski sportovi. Karate, zahvaljujući Jovani Preković. Pomoć će dobiti i prvoligaški i drugoligaški klubovi. Sve je više ulaganja i pre kraja godine kreće izgradnja Nacionalnog stadiona, to će biti lepotica lepša od Alijanc arene u Minhenu”, rekao je Vučić.

2 KOMENTARA

  1. Kao nacija nestajemo i zato što se godišnje iseli po jedan grad srednje veličine zbog ludila koje se promoviše u javnom prostoru. Ljudi beže u normalnost iz nenormalnosti. Ironično, sada ćemo finansirati buduće građane drugih zemalja, gde je dozvoljeno i poželjno drugačije mišljenje. Gde se ne sluđuju sopstveni građani bezobalnom mržnjom i nacionalizmom. Gde su funkcioneri u službi građana i države a ne stranke. Gde je predsednik to ali svim građanima a ne samo članovima svoje stranke. Gde ministar koji lažira diplomu iz moralne odgovornosti da ostavku a ne bude još unapređen i još mnogo toga. Ali nema veze, rađajte se deco i bežite odavde.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite ime