Marko Popov je na osnovu dokumenata koje je pronašao, bio siguran da je njegov otac već sutradan otišao u britansku ambasadu i ponudio im da radi i za njih, tako što će postati dvostruki špijun. I dalje je bio ubeđen da je saradnja s Nemcima bila čista ludost, ali je počeo da shvata da se nacisti mogu pobediti jedino ako ih neko potkopava iznutra.

Naravno da su Englezi odlučili da ga provere pre nego što prihvate njegovu ponudu.

Doduše, proveravali su ga i jedni i drugi, ali ono što Duško nije znao, to je da je porodičnog vozača Božidara plaćao Abver da ih obaveštava o njegovom kretanju. Božidar je, naime, namerno pokvario Duškov automobil, da bi se, iako je bio izrazito lenj čovek, velikodušno ponudio da ga vozi, dok mu je auto na popravci.

Tako je šofer bio u prilici da beleži svaki njegov korak, što je za Duška predstavljalo smrtnu opasnost. Srećom, Božidarevo cinkarenje došlo je do Džonija kome je odmah bilo jasno ko javlja Nemcima za Duškove sastanke sa obaveštajcima iz MI5. Smesta je otišao kod Popova da ga upozori šta se zbiva i ponovo mu spasao život.

Džoni i Duško su odlučili da lažiraju Božidarev izveštaj i tako Popova izvuku iz bezizlazne situacije. Kada je, nekoliko dana kasnije, stigla povratna informacija od Abvera, bilo je jasno da je njihov riskantni plan uspeo. Ali nezgodni svedok saradnik je i dalje bio u njihovim redovima.

„Duško je shvatio da mora da se reši Božidara, a pošto je tokom svoje advokatske karijere zastupao neke ljude s druge strane zakona, bio je slobodan da im tada zatraži kontrauslugu”, otkrio je Marko Popov.

Tako se Popov na samom početku obaveštajne karijere našao u smrtonosnoj avanturi, posle koje je opasnost postala njegovo glavno zanimanje.

***

*Iz knjige Duške Jovanić “Duško Popov: Avanture pravog Džejmsa Bonda”  koja se dobija na poklon uz novi Nedeljnik koji na kioske dolazi u četvrtak 2. jula.

***

NAJBOLJE KNJIGE ZA OVO LETO

Poklon edicija „Velike biografije“ uz Nedeljnik se nastavlja i u julu sa tri nove hit knjige. Knjiga o najkontroverznijem srpskom špijunu Dušku Popovu dobija se uz Nedeljnik od 2. jula, knjigu o najkontroverznijem srpskom mangupu Stevici Markoviću čitaoci će na poklon dobiti uz Nedeljnik od 9. jula, a knjiga o najokontroverznijem srpskom policajcu Dragom Jovanoviću uz Nedeljnik od 16. jula.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.