“Vlahović postaje najskuplji srpski fudbaler u istoriji”: Priča o poznatom putu od 348 kilometara

0
EPA-EFE/CLAUDIO GIOVANNINI

Dušan Vlahović izabrao je dobro poznat, a donekle i očekivan put za nastavak karijere. Put kojim je krenuo zasut je evrima, među kojima se možda nađe i poneka lira, i vodi do velike pozornice sa koje se vidi čitav fudbalski svet…

Dužina ovog putovanja iznosi 348 kilometara, a oni koji su se na njega već otisnuli, dobro znaju da je svaka stopa ispunjena nesnosnim zvižducima i pretećim psovkama, uprkos crvenom tepihu koji je domaćin postavio.

Vlahović je, nakon nekoliko meseci pregovora, nagađanja, tračeva i zvižduka koji su sada unapred pripremljeni, odlučio da Firencu zameni Torinom i na taj način negodovanje navijača Fiorentine podigne za još koji decibel.

Najpre se pominjao PSŽ, koji je u potrazi za zamenikom Kilijana Embapea, koji će karijeru od leta najverovatnije nastaviti u Madridu.

Nakon toga su mediji gotovo svakodnevno Vlahovića selili u London i to u njegov crveni deo. Arsenal je dugo važio za najozbiljnijeg potencijalnog kupca, s obzirom na probleme koje imaju u napadu i sklonost njihovog trenera Mikela Artete ka mladim i talentovanim igračima.

Tviter su preplavile objave euforičnih navijača Tobžija koji su već zamišljali povratak na staze stare slave sa Vlahovićem kao poslednjim delom Artetine slagalice…

Međutim, Vlahović se odlučio da ljubičasto zameni za crno-belo.

Mnogi, među kojima i nekadašnja zvezda italijanskog fudbala Antonio Kasano, savetovali su Vlahovića da je za njegov razvoj najbolje da ostane u Italiji. Kasano je ipak to rekao jer ne veruje da je Vlahović još uvek kadar da nastupa za najjače svetske timove.

Sa druge strane, isto mišljenje, ali iz potpuno drugih razloga imao je selektor reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi, koji je veoma pohvalno govorio o srpskom napadaču, smatrajući da je za njega najbolje da promeni klub, ali da ne bi trebalo da napušta Apeninsko poluostrvo.

Meseci su prolazili, golovi su se nizali, mediji su spekulisali, a navijači Fiorentine, kojima je scenario odlazaka najboljih igrača u mrski Juventus odavno poznat, već su naslućivali kako će se situacija odigrati.

O sukobu Vlahovića i najvatrenijih tifoza Viole, kao i tome koliko je tanka granica između ljubavi i mržnje, već smo pisali, a kulminacija se očekuje u nastavku sezone, sada kada je izvesno da će se Vlahović naći na drugoj strani.

Obeštećenje koje će Juventus platiti Fiorentini, prema pisanju italijanskih medija, iznosiće 75 miliona evra, čime će Vlahović postati najskuplji fudbaler u istoriji srpskog fudbala. Do sada je taj rekord pripadao Luki Joviću za transfer iz Ajntrahta u Real Madrid koji je iznosio 63 miliona evropskih novčanica.

Za vreme trajanja petogodišnjeg ugovora na koji će staviti svoj potpis u narednim danima, Vlahović će zaraditi 35 miliona evra, što je 7 miliona po sezoni. Podsećanja radi, u Fiorentini je igrao za 800.000 evra godišnje.

Partizan, kao Vlahovićev matični klub, inkasiraće oko 2 miliona evra na osnovu klauzule ubačene u ugovor koji su beogradski crno-beli sklopili sa Fiorentinom.

Deluje da sve strane mogu biti zadovoljne obavljenim poslom. Fiorentina jer će dobiti veliki novac za igrača kojem uskoro ističe ugovor, Juventus jer dobija napadača kakvog traže godinama i kome tek predstoje najbolje igračke godine, a sam Vlahović jer će prosperirati kako igrački, tako i finansijski.

Dakle, sve strane zadovoljne. Sve, osim navijača Fiorentine, koji će morati ponovo da traže novog heroja i da od samog početka strepe od njegovog skorog odlaska. Najverovatnije putem Torina…