Vladika Joanikije demantuje Krivokapića: “Tražio sam da ispuni obećanje i potpiše Temeljni ugovor…”

0
Foto: Eparhija budimljansko-nikšićka

Povodom izjave premijera Crne Gore da je u Beograd stigao da podrži vladiku Joanikija za mitropolita Crnogorsko-primorskog, vladika Joanikije je za portal IN4S izjavio da je od premijera Crne Gore zahtevao da “realizuje svoje obećanje i potpiše Temeljni ugovor sa SPC, a ne da se meša u izbor mitropolita Crnogorsko – primorskog, što je u isključivoj nadležnosti Svetog Arhijerejskog Sabora SPC”, prenosi eparhija Budimljansko-nikšićka.

„Takođe je apsurdan predlog gospodina Krivokapića da se Temeljni ugovor potpiše 30. oktobra, što ja svojevrstan politički manevar i ne može se podvesti pod dobronameran gest koji bi vodio smirivanju dugotrajnih tenzija, čije je rešavanje bilo ključni prioritet Krivokapićeve vlade“, rekao je vladika Joanikije, prenosi eparhija Budimljansko-nikšićka.

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić objavio je da je u četvrtak uveče došao u Patrijaršiju Srpske pravoslavne crkve u Beogradu kako bi patrijarhu Porfiriju preneo pozdrave vernog naroda iz Crne Gore i njegovu volju da na tronu Svetog Petra Cetinjskog vide vladiku Joanikija.