SPC: “Jedini razlog Krivokapićevog dolaska je Temeljni ugovor, rekao je da smatra kako potpisivanje treba da se odloži…”

0
(BETAPHOTO/VLADA CRNE GORE/BOJANA CUPIC/MO)

Srpska pravoslavna crkva (SPC) je nakon sastanka patrijarha Porfirija i premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića saopštila da će patrijarh Porfirije nastavliti borbu za prava Srpske Pravoslavne Crkve i vernog naroda u Crnoj Gori, kao i da je patrijarh bio iznenađen odlukom Krivokapića da Temeljni ugovro sa SPC potpiše u oktobru.

“U prepodnevnim časovima, predstavnici Svetog Arhijerejskog Sinoda i Vlade Republike Crne Gore su u potpunosti usaglasili tekst Temeljnog ugovora između Srpske Pravoslavne Crkve i države Crne Gore. Predstavnici Vlade iz Podgorice su, potom, potvrdili da će u poslepodnevnim časovima Krivokapić doći u Beograd da bi sa patrijarhom Porfirijem svečano potpisao Temeljni ugovor. Ista namera Krivokapića patrijarhu je potvrđena usmeno iz Kabineta predsednika Vlade Republike Crne Gore”, piše u saopštenju SPC.

SPC dalje navodi da je posle “višečasnovnog odlaganja i obaveštavanja o nizu potpuno različitih razloga za kašnjenje polaska iz Podgorice”, oko 21.00 čas Krivokapić je stigao na dogovoreni sastanak.

“Premijer Vlade u Podgorici je izneo nove i do sada neizrečene razloge zbog kojih smatra da se potpisivanje Ugovora mora odložiti”, saopštila je SPC.

Saopšteno je i da je patrijarh navode “saslušao sa strpljenjem, ali i još većim iznenađenjem, ni najmanje neuviđajući osnovanost i opravdanost namere premijera Krivokapića da ne potpiše Ugovor što je bio jedini razlog njegovog dolaska u Patrijaršijski dvor u Beogradu”.

“Patrijarh i prisutni arhijereji su izrazili veliko žaljenje i zabrinost za dalji položaj SPC i njenog vernog naroda, s obzirom na to da jedino sa njom, iako joj pripada apsolutna većina naroda u Crnoj Gori, nije potpisan Ugovor koji joj garantuje pravni položaj, a samim tim verska i građanska prava svetosavskog naroda, što predstavlja čin otvorene diskriminacije. SPC i njen verni narod i u ovim okolnostima neće odustati od odbrane svojih prava i svojih svetinja”, zaključuje se u saopštenju objavljenom nakon sastanka patrijarha Porfirija i premijera Crne Gore Krivokapića, a kom je između ostalih vladika prisustvovao i episkom budimljansko-nikšićki Joanikije.