“Vječan mir i hvala. Ljubav jedina stvara vječnost”: Kako su se od mitropolita Amfilohija oprostili patrijarh, političari, vernici…

1
Foto Igor Pavicevic

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije preminuo je od posledica koronavirusa, a vest o smrti je potvrdila i Mitropolija crnogorsko-primorska na svom sajtu.

Episkopski savet Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori saopštio je da će mitropolit Amfilohije biti sahranjen u nedelju, 1. novembra, u kripti Sabornog hrama u Podgorici.

“Blaženopočivši Mitropolit će danas biti prenet na Cetinje i u Cetinjskom manastiru će sutra, 31. oktobra, na praznik Svetog Petra Cetinjskog u 9 časova biti služena Sveta Zaupokojena Liturgija. Istog dana u 13 časova biće svečani ispraćaj zemnih ostataka Mitropolita Amfilohija za Podgoricu gde će biti molitveno dočekane u 14 časova u Saborni hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici”, saopštio je Episkopski savet.

U Hramu će biti sve do nedelje, 1. novembra, kada će se služiti Sveta arhijerejska zaupokojena liturgija kojom će načalstvovati Njegova Svetost patrijarh Irinej sa više arhijereja SPC i drugih pomesnih crkava.

“Nakon liturgije će biti služeno opelo i obavljena sahrana. Mitropolit Amfilohije, po sopstvenoj želji biće sahranjen u kripti Sabornog hrama u Podgorici u grobu koji je pripremljen za njegovog života”, saopšteno je.

U nedelju, 1. novembra u svim gradovima i manastirima gde je to moguće biće služena Sveta zaupokojena liturgija sa početkom u 9 časova, nakon koje će biti održan pomen mitropolitu, kako bi svi koji su u nemogućnosti da fizički prisustvuju sahrani i na ovaj način uzeli molitvenog učešća u opelu i sahrani mitropolita Amfilohija.

Episkopski savet obaveštava da će sve do sahrane mitropolita Amfilohija narod u molitvenom mimohodu moći da se pokloni mitropolitovom odru, kao i u danima nakon sahrane svakodnevno će se služiti Sveta Liturgija i pomeni u hramovima, a verni narod će moći u Kripti Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja da se pokloni mitropolitovom grobu.

“Svesni celokupne zdravstvene situacije, ali i ogromnog poštovanja koje uživa mitropolit Amfilohije, apelujemo na sve učesnike mitropolitovog ispraćaja da se pridržavaju svih propisanih zdravstvenih mjera, ponašajući se po onoj mudrosti Marka Miljanova, junaštvom braneći sebe od drugih, a čojstvom braneći i čuvajući druge od sebe”, navedeno je u saopštenju Episkopskog saveta SPC u Crnoj Gori.

Amfilohiju je 6. oktobra dijagnostifikovan koronavirus, kada je i primljen u Klinički centar Crne Gore.

Njegovo zdravstveno stanje se u međuvremenu popravilo, a 20. oktobra rezultati rađenih testova su pokazali da je negativan na koronavirus.

Međutim, situacija se naglo pogoršala juče, kada je primećeno otežano disanje.

Načelnica pulmološke klinike Kliničkog centra Crne Gore, dr Jelena Borovinić Bojović, kasno sinoć je pojasnila da je do toga došlo zbog razvijanja pneumomediastinuma kao posljedice obostrane difuzne upale pluća uzrokovane koronavirusom, kao i posljedicom dugotrajne oksigene terapije.

Ona je tada kazala da je Amfilohijevo stanje ozbiljno, i da je nakon urađenog skenera pluća i plućnih arterija i napredovanja respiratorne insuficiencije intubiran i postavljen na mod invazivne ventilacije.

Na vest o smrti mitropolita Amfilohija, reagovali su državni zvaničnici iz Srbije i Crne Gore, kao i SPC.

Mandatar za sastav nove crnogorske vlade Zdravko Krivokapić naveo da je uveren da je Crkva danas dobila svetitelja.

“Iako smo mi kao ljudi tužni, uveren sam da je Crkva danas dobila svetitelja. Moli se, vladiko, u Carstvu Nebeskom za svoju Crnu Goru”, napisao je Krivokapić na svom Tviter nalogu.

Krivokapić je pozvao i da se proglasi dan žalosti zbog smrti mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

“Ovim putem pozivam tehničku Vladu Crne Gore da proglasi dan žalosti u Crnoj Gori zbog upokojenja Mitropolita crnogorsko-primorskog gospodina Amfilohija! Crna Gora žali i žaliće i bez toga, ali vaša civilizacijska obaveza je da ispoštujete odlazak jednog od najvećih od nas u ovom veku”, naveo je Krivokapić.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej izjavio je da smrt mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija predstavlja jedan od najtužnijih dana u istoriji SPC pravoslavne crkve i da je srpski narod ostao bez jedne velike ličnosti.

“Ovo je jedan od najtužnijih dana za našu crkvu. Veliki gubitak i velika žalost. Otišao je jedan dobar čovek i vrstan teolog. Nismo to očekivali, nadali smo se će sve biti dobro završeno. Neka mu Bog da večno blaženstvo. Lišeni smo velike ličnosti”, poručio je patrijarh Irinej za Nova.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je saučešće patrijarhu SPC Irineju, srpskom narodu, posebno u Crnoj Gori zbog smrti mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

“Voleo bih da je vest netačna. Video sam da se u 8.20 upokojio. Sve se dalje nadam da ta vest nije tačna. Ako je tačna, izražavam saučešće patrijarhu i srpskom narodu”, rekao je on.

Princ Aleksandar Karađorđević uputio je saučešće patrijarhu Irineju i rekao je to težak gubitak za crkvu i sve Hrišćane.

On je naveo da je mitropolit Amfilohije bio “svetilo vere našem narodu u Crnoj Gori i dostojan naslednik trona Svetog Petra Cetinjskog”.

“Moja supruga i ja veoma smo pogodjeni i ožalošćeni vešću da je preminuo mitropolit Amfilohije” naveo je princ i dodao da izjavio saučešće “svim arhijerejima crkve, sveštenstvu, monaštvu i vernom narodu”.

Predsednik Skupštine Crne Gore i lider Demokratske Crne Gore, Aleksa Bečić izjavio je danas saučešće episkopima, monaštvu i sveštenstu.

“Jedan si od onih koji je sve što je stvorio podario svom narodu. Iskreno saučešće episkopima, monaštvu i sveštenstu, a večan mir i hvala Mitropolitu crnogorsko-primorskom. Nadamo se i verujemo da njegov naslednik neće hoditi trnovitim putevima kojima je Mitropolit, sa svojim narodom, dostojno i pastirski koračao”, napisao je Bečić na svom Tviter nalogu.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik uputio je saučešće svim pravoslavnim hrišćanima u Crnoj Gori, patrijarhu srpskom Irineju i Srpskoj pravoslavnoj crkvi povodom smrti mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

“Vest da je otišao istinski pastir svog naroda primio sam s osećajem velike tuge, jer sam lično poznavao mitropolita Amfilohija i znao kakav značaj je imao njegov pastirski rad u Crnoj Gori, ali i šire”, naveo je Dodik.

Srpski član Predsedništva BiH naglasio je da posebne izraze saučešća šalje srpskom narodu u Crnoj Gori, koji je “okrepljenje, utočište i zaštitu godinama pronalazio upravo u crkvi koju je simbolizovao mitropolit Amfilohije”, saopšteno je iz kabineta srpskog člana Predsedništva BiH.

Klub poslanika Srpske demokratske stranke (SDS) uputio je inicijativu da se u Republici Srpskoj (RS) proglasi dan žalosti povodom smrti mitropolita Amfilohija.

Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri izrazio je saučešće pravoslavnim vernicima, patrijarhu i Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

“U ime američkog naroda i u svoje lično ime izražavam iskreno saučešće patrijarhu Irineju, Srpskoj pravoslavnoj crkvi i svim njenim vernicima povodom upokojenja mitropolita Amfilohija”, napisao je Godfri na Tviteru.

Lider partije URA u Crnoj Gori i lider liste “Crno na bijelo” Dritan Abazović na svom Tvtier nalogu izrazio je saučešće vernicima i svešenstvo Mitropolije crnogorsko-primorske povodom vesti da je preminuo mitropolit Amfilohije.

“Izražavam saučešće svim vjernicima i sveštenstvu Mitropolije crnogorsko-primorske, povodom smrti mitropolita Amfilohija. Ljubav jedina stvara vječnost! Neka mu Bog podari vječni mir, a svima nama snagu da se izborimo za ideale koji su besmrtni”, napisao je Abazović.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije (Radović) je rođen na Božić 7. januara 1938. godine u Barama Radovića u Donjoj Morači.

Osnovnu školu je završio u manastiru Morači, a Bogosloviju Sv. Save u Rakovici u Beogradu. Diplomirao je na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu 1962. godine. Uporedo sa Bogoslovskim fakultetom, studirao je klasičnu filologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Posle završenog fakulteta, postdiplomske studije nastavlja u Bernu i Rimu, gde je magistrirao na Istočnom pontifikalnom institutu (1965). Odatle odlazi u Pravoslavnu Crkvu Grčke, gde boravi sedam godina i gde prima angelski obraz i sveštenički čin. U tom periodu, u Atini je odbranio doktorat o Sv. Grigoriju Palami.

Posle godinu dana provedenih na Svetoj Gori, odlazi za profesora na Pravoslavni institut Sv. Sergija u Parizu, a od 1976. godine postaje docent, pa redovni profesor na Bogoslovskom fakultetu Sv. Jovana Bogoslova u Beogradu (kasnije Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu), na katedri za Pravoslavnu pedagogiju (katihetiku) sa metodikom nastave.

U dva mandata bio je i dekan fakulteta. Doktorat honoris causa Moskovske duhovne akademije primio je 2003. godine, Instituta teologije Beloruskog državnog univerziteta u Minsku 2008. godine, Pravoslavnog teološkog instituta Sv. Sergija u Parizu 2012. i Sankt-peterburške duhovne akademije 2014. godine.

Odlukom Nacionalnog komiteta društvenih nagrada Ruske Federacije 2001. godine odlikovan je i Ordenom Lomonosova, koji mu je uručen na svečanosti u Кremlju u prisustvu oko 4.000 uglednih zvanica. Za počasnog člana Slovenske akademije književnosti i umetnosti izabran je 2015. godine.

Sveti arhijerejski sabor Srpske Pravoslavne Crkve izabrao ga je maja 1985. godine za Episkopa banatskog. Hirotonisao ga je 16. juna 1985. godine u beogradskoj Sabornoj crkvi Patrijarh srpski German uz sasluženje: Mitropolita crnogorsko-primorskog Danila, Episkopa bačkog Nikanora, braničevskog Hrizostoma, žičkog Stefana, šumadijskog Save, dalmatinskog Nikolaja, timočkog Milutina, zvorničko-tuzlanskog Vasilija, australijsko-novozelandskog Vasilija, banjalučkog Jefrema i mačvanskog Danila. Među njima bio je i Mitropolit kefalonijski Prokopije, koji je ga je svojevremeno u Grčkoj zamonašio, a potom i proizveo u arhimandrita. Ustoličen je u Vršcu 21. jula 1985. godine.

Odlukom Svetog arhijerejskog sabora SPC Episkop banatski Amfilohije je decembra 1990. godine izabran za Mitropolita crnogorsko-primorskog sa sedištem na Cetinju. Svečano ustoličenje za Mitropolita crnogorsko-primorskog, zetsko-brdskog i skenderijskog izvršio je Patrijarh srpski Pavle sa episkopima 30. decembra 1990. godine u Cetinjskom manastiru.

Mitropolit Amfilohije bio je nosilac drevnih titula: Egzarh Sveštenog trona pećkog, kao i Arhiepiskop cetinjski.

Mitropolit Amfilohije bio je član Svetog Arhijerejskog Sinoda SPC u više saziva.

1 KOMENTAR

Comments are closed.