Vitamin C i gvožđe popravljaju zdravlje, ali i skidaju kilograme: Namirnice zbog kojih ćete rasteretiti organizam

0
Foto: Profimedia

Hrana koja sadrži vitamin C u kombinaciji sa namirnicom punom gvožđa pomoći će telu da bolje iskoristi oba vredna minerala, pokazala su istraživanja.

Bilo koja takva kombinacija brzo će popraviti vaše zdravlje, ali i pomoći u borbi sa kilogramima.

Jedite hranu sa niskim glikemijskim indeksom poput kikirikija, grožđa i raznih mahunarki. Niskoglikemijska hrana sporo se vari i ne podiže nivo šećera u krvi, pa konzumiranje ovih namirnica deluje bolje nego većina dijeta koje znaju da budu stresne za organizam, prenosi N1.

Osim toga, jabuke sadrže organske kiseline koje ne samo da tope masti i kalorije, već i pomažu pri dobijanju mišićne mase. Takve kiseline nalaze se i u ruzmarinu, lavandi i brusnicama, pa ih što češće upotrebljavajte u pripremi jela.

Začinima ćete smanjiti i količinu soli, a rizik od bolesti krvnih sudova ćete smanjiti i voćem i povrćem poput krušaka, banana, karfiola i krastavaca, koje sadrži flavonoide i druge antioksidanse koji pomažu u sprečavanju infarkta.

Takvo voće i povrće ne samo da će pomladiti srce nego i kožu, a zahvaljujući kvercetinu, pomoći će i kod upala.

Interersantno je da i gledanje TV-a može biti itekako koristan alat za čuvanje i psihičkog i fizičkog zdravlja.

Sat vremena omiljene emisije resetuje mozak, pa se možete bolje skoncentrisati na obavljanje drugih zadataka. Upravo takvo opuštanje najbolje reprogramira mozak nakon napornog dana.

Na stres najdelotvornije deluju dokumentarci o prirodi i putovanjima, pokazalo je američko istraživanje. Čak će i razmišljanje o omiljenoj seriji pomoći da se ublaži panika, a i maštanje o čaši vina opušta gotovo kao da ste je popili.