Više od polovine građana trudi se da smanji štetne faktore na zdravlje

  0
  Foto: Profimedia

  (Beta) – Više od polovine građana Srbije svesno ili nesvesno se trudi da smanji štetne faktore u svom životu, ali bi taj procenat trebalo da bude još veći, rečeno je u Skupštini Srbije pred početak konferencije “Koncept smanjenja štetnosti – izazovi modernog društva” koja je organizovana u saradnji sa Kongresom američko-srpskog prijateljstva.

  Predstavnik kompanije Faktor Plus Vladimir Pejić rekao je da je obavljeno istraživanje o smanjenju štetnih uslova života, naročito što se u poslednje vreme mogo priča o zaštiti životne sredine i gradjani se podstiču na podizanje svesti šta je zdravo.

  “Nama je bio motiv da vidimo koliko gradjani Srbije upoznati svesno ili nesvesno sprovode koncept smanjenja štetnosti kada je reč o hrani, vodi i industriji i našli smo da 65 posto ispitanih sprovode koncept smanjenja štetnosti”, rekao je Pejić uz nadu da će taj procenat u narednom istraživanju biti veći.

  Doktorka Mirjana Mićović, osnivač Festivala zdravlja, nevladine organizacije koja promoviše zdrave načine života, rekla je da taj festival okuplja više od 20.000 posetilaca, koji obave 5.000-6.000 pregleda i posavetuju se o zdravlju.

  “Mi svi znamo šta je štetno, ali i dalje to koristimo, naš zadatak da kroz predavanja i savetovanja upravo predstavimo alternativne proizvode i mogućnosti kako da smanjimo štetnost i unapredimo svoje zdravlje”, rekla je Mićović i najavila edukativni karavan koji će obilaziti gradove po Srbiji.

  Kardiolog i predsednik Udruženja za prevenciju hipertenzije, srčanog i moždanog udara Nebojša Tasić rekao je da svaki drugi stanovnik Srbije umre od bolesti srca i krvnih sudova, a 80 odsto tih smrti se može sprečiti agresivnom redukcijom faktora rizika.

  “Ma koliko se trudili da eliminišemo faktore rizika realnost je drugačija, jer se više od polovine građana ne pridržava važnih stvari i mi lekari ih moramo dodatno edukovati”, rekao je Tasić u Skupštini, gde se danas održava koferencija o smanjenju štetnosti.