Prema novoj analizi koju je objavilo Američko medicinsko udruženje (AMA), deca, tinejdžeri i mladi odrasli sve češće imaju probleme sa mentalnim zdravljem, prenosi N1.

Pozivajući se na podatke iz studije Global Burden of Disease iz 2019, tim brazilskih i kanadskih univerzitetskih naučnika upozorio je na period od detinjstva do ranog odraslog doba u kojem postoji „povećana podložnost nastanku mentalnih poremećaja“.

„Postoji visoka prevalencija mentalnih poremećaja koji pogađaju decu i mlade ljude, pri čemu jedna od deset osoba (ili 293 miliona) starosti od 5 do 24 godine širom sveta živi sa dijagnostikovanim mentalnim poremećajem“, saopštila je AMA pre objavljivanja rada u JAMA Psichiatry krajem januara.

Dalje su otkrili da se „oko petina svih invaliditeta povezanih sa bolestima“ može pripisati „mentalnim poremećajima“ u starosnoj grupi od 5 do 24 godine, za koju su rekli da „sadrži jednu četvrtinu doživotnog tereta mentalnih poremećaja“.

Tim je rekao da bi trebalo sprovesti više istraživanja koja ciljaju na uže opsege tih starosnih grupa.

„Mentalni poremećaji su povezani sa visokim stopama napuštanja školovanja, niskom ekonomskom produktivnošću, zatvaranjem, samoubistvom i beskućništvom, među ostalim negativnim ishodima koji utiču na pojedince, porodice i društvo u celini“, rekli su oni.

Druga nedavna istraživanja ukazala su na širenje društvenih medija kao pokretač pogoršavanja mentalnog zdravlja među mladima, a osnivač Mete Mark Zakerberg izvinio se u januaru roditeljima čije je zdravlje dece narušeno korišćenjem aplikacija njegove kompanije, uključujući Fejsbuk i Instagram.

Istraživanje koje je prošle godine objavio Galup otkrilo je da jake veze između roditelja i dece mogu pomoći u suzbijanju negativnih efekata društvenih medija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.