“Virus je s nama kao i na početku, još se nije promenio na bolje ili gore”: Otkud onda toliko asimptomatskih slučajeva?

0
Foto: Profimedia

Da li je novi koronavirus SARS-CoV-2 oslabio, kao što u poslednje vreme može da se čuje? Ovo pitanje bilo je u fokusu ne samo u Srbiji, već i u Hrvaskoj, gde je ministar zdravlja Vili Beroš rekao da se vrlo obradovao jer je čuo da većina novozaraženih ima vrlo blage simptome ili ih uopšte ne pokazuje. On je rekao da je pročitao “članak u stručnoj literaturi da je više od 92 odsto novoobolelih mlađih od 60 godina bez kliničkih simptoma, što je indirektan pokazatelj da je mutirao”,dodajući da će “ipak biti oprezni i odgovorni”.

Brojni svetski mediji objavili su izjave nekih italijanskih lekara koji su na osnovi blaže kliničke slike novoobolelih u odnosu na brojne teške slučajeve kovida-19 u martu i aprilu zaključili da virus slabi. Ali, naučnici su odmah upozorili da nema dokaza da je virus mutirao u manje smrtonosan soj, nego su blaže kliničke slike novoobolelih objasnili njihovim manjim virusnim opterećenjem, odnosno manjom količinom virusa koja je ušla u organizam pacijenata, prenosi Jutarnji list.
Čini se da se u svojim novim izjavama ministar Beroš osvrnuo na neke novije studije, uključujući i veliki pregledni rad koji je početkom juna objavljen u medicinskom časopisu Annals of Internal Medicine.

“U radu je navedeno da najmanje 40 odsto, a čak i više od 80 odsto u nekim slučajevima, osoba koje su inficirane SARS-CoV-2 virusom (dakle pozitivne na PCR testu) neće razviti nikakve, ili gotovo nikakve simptome. Ti ljudi neće niti znati da su zaraženi, a verovatno će moći da prenesu virus drugima”, rekao je hrvatski molekularni biolog dr Gordan Lauc, redovni profesor Farmaceutsko-biohemijskom fakultetu u Zagrebu i član Naučnog saveta za borbu protiv pandemije koronavirusa.

“U ovom trenutku nema istraživanja koja bi pokazala da se radi o nekom novom soju virusa koje je manje patogen, tako da se meni lično čini da se ovde radi o tipičnoj sezonskoj prirodi SARS-CoV-2 virusa, tj. da virus tokom letnjeg perioda izaziva mnogo blaži oblik bolesti. Molekularno objašnjenje tog fenomena najverojatnije je obnova funkcije mukozne barijere koja je naša prva linija odbrane protiv patogena, a koju suvi zrak u zagrejanim prostorijama zaustavlja i tako olakšava kako infekciju, tako i širenje virusa iz nosa u pluća”, naglasio je Lauc.

Analiza genoma

Dr Oliver Vugrek, molekularni biolog iz Instituta Ruđer Bošković, koji je bio na čelu tima koji je sproveo prvu detaljnu analizu genoma virusa SARS-CoV-2 z Hrvatskoj, smatra da su izjave o slabljenju virusa zasad bez znanstvenog utemeljenja.

“Da bismo mogli da damo odgovor na to da li je virus oslabio, potrebno je analizirati genom virusa zaraženih osoba i to asimptomatskih što nije učinjeno ni u Hrvatskoj niti u Srbiji. Ne vidim da baza podataka GISAID, osim naših sedam kompletnih sekvenci, i po novom pet-šest sekvenci iz Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, ima dodatnih sekvenci virusa iz naših krajeva. Zato nemamo naučno utemeljene podatke.

Pretpostavljam da je i na početku epidemije bio isti broj asimptomatskih osoba kao što ih i sada ima. To su rezultati s Islanda pokazali već u trećem mesecu, tako da bi ministra Beroša trebalo podsetiti na ta istraživanja. Sve su to predizborni spinovi, a zna se ko su velemajstori u spinovanju.

Virus je s nama kao i na početku, još se nije promenio na bolje ili gore. Treba pripaziti i dalje, jer s virusom nema pregovora”, rekao je dr. Vugrek.