(VIDEO) Zaev ruskim komičarima otkrio plan za podelu Kosova: “Deset opština Srbiji, nekoliko opština sa Juga Srbije Kosovu”

0

Premijer Severne Makedonije naseo je na “foru” ruskih komičara koji su mu se predstavili kao bivši ukrajinski predsednik Petar Porošenko. Tom prilikom oni su razgovarali o brojnim zanimljivim temama, a jedna od tema je i plan o podeli Kosova i Metohije.

Zaev je misliio da razgovara sa Porošenkom i otkrio je da se za ideju o promeni granica dogovorili Hašim Tači i Aleksandar Vučić, prenose mediji.

On je dodao da je kancelarka Angela Merkel protiv takve ideje i da bi to moglo da izazove novi rat na Balkanu.

Zaev je pominjao i “deset opština sa severa Kosova”, iako na severu pokrajine ima četiri opštine u kojoj većinski žive Srbi.

Prenosimo transkript objavljenog razgovora.

Zaev: Halo

Lažni Porošenko: Halo, zdravo gospodine Premijeru, veoma mi je drago da vas čujem.

Zaev: Zadovoljstvo mi je, ovde Zoran, vi ste gospodine predsedniče?

Lažni Porošenko: Da, nadam se da je vreme dobro u Makedoniji.

Zaev: Da, leto je, veoma je toplo, kako je u Ukrajini?

Pored toga, želeo bih da podelim sa vama jedan moj strah, povodom toga šta se dešava ovde, u našem regionu. Predsednici Srbije i Kosova započeli su pregovore povodom deljenja teritorija i promena granica i mi smo izuzetno protiv toga, čak je i kancelarka Merkel protiv, ceo region je protiv zato što mislimo da postoje skrivene namere Rusije da iskoristi to kao praksu u međunarodnim odnosima. Želim da Vas upozorim, da budete upoznati. Juče sam pričao sa kancelarkom Merkel o tome, vodili smo telefonski ragovor duže od pola sata. Zatražio sam podršku, zato što sam video da neko želi da iskoristi promenu granica kao novu međunarodnu praksu. To planiraju zemlje koje su povezane, kao na primer – Turska sa Kiprom, Rusija sa Abhazijom i Ukrajinom. I veoma sam uplašen da bi takvi koraci pričinili veliku štetu vašem regionu, ali takođe i mom regionu. Mi smo u potpunosti protiv toga. Informisali smo američke snage i političare. Ja sam informisao čak i zamenika predsednika, Pensa i glavnog u Stejt departmentu, gospodina Pompea. Apelujemo snažno na Evropsku komisiju, naročito na Federiku Mogerini da zaustave ovakve aktivnosti koje će pričiniti veliku štetu Balkanu.“

Lažni Poreško: Šta je Rusija učinila povodom ovoga?

Zaev: Srbija je veoma bliska sa Rusijom. To je u redu, oni imaju takve odluke. Ali sada je problem sa Kosovom i rešenje do kog su došli je da deset opština sa Severa Kosova dodele Srbiji i nekoliko opština u Južnoj Srbiji da se dodele Kosovu. Takva promena granica nije moguća zbog toga što će sa druge strane moguće granice ipak da ostanu Srbi i Albanci i to bi dovelo samo do ratova. Balkan će postati nova tempirana bomba. Osim toga, video sam delovanja, moguća, možda grešim, nadam se da grešim, ali moramo da budemo fokusirani, zato što navodno neke ruske snage, navodno, imaju plan da to iskoriste kao međunarodnu praksu za Ukrajinu i Abhaziju i moguće Turska za Kipar. Znate za ostrvo Kipar i probleme koje imaju sa Grčkom.

Snimak svih razgovora sa severnomakedonskim premijerom “prankeri” su objavili na svom YouTube kanalu.