(VIDEO) Odbrana doktorskog rada najboljeg šutera svih vremena: Golden Stejt “na iskustvo” izjednačio u velikom finalu

0

Brzina. Brzina. Brzina.

Sve je u četvrtoj utakmici finalne serije NBA lige izgledalo brzo, prebrzo za oči koje su poslednjih nedelja odgledale makar jednu evropsku utakmicu, ponekad i brzlopleto, ali tako izgleda kada se igra košarka sa druge planete. Pobedu su na kraju odneli Golden Stejt Voriorsi, rezultatom 107:97 i ako postoji pobeda “na iskustvo” onda je to ovaj trijumf, za 2:2 u velikom finalu.

Utakmicu je obeležio Stef Kari, koji je na prethodnoj zamalo izbegao tešku povredu, a onda došao u TD Garden, kada je njegov ekipi bili vrlo neprijatno i isporučio 43 poena, uz 7 ubačenih trojki i 10 skokova.

Bilo je onako kako smo i najavili…

Utakmica je sve do poslednjih nekoliko minuta bila jako tvrda i jako brza. Ekipe su se smenjivale u vođstvu i u nekim momentima je izgledalo da samo nonšalancija onih koji imaju malu prednost spasava protivnike i održava ih u životu.

Poklanjali su lopte i Tejtum i Kari i Smart i Pul. Ali su i igrali svemirski brzo, pa procenat očekivanih grešaka raste.

Na poluvreme su Seltiksi otišli sa četiri poena prednosti, ali je Stef Kari koji je imao 2/8 u šutu za tri u tom trenutku, hrabrio sebe aplaudirajući i udarajući se u grudi prilikom izlaska sa parketa. I onda je bljesnuo.

U trećoj četvrtini, koju u ovoj seriji standardno dobijaju Voriorsi pogađao je neke neverovatno teške šuteve. U četvrtoj četvrtini, koju u ovoj seriji standardno dobijaju Seltiksi održavao je svoj tim u životu. Pored Karija, važnu ulogu u tome je imao i Endrju Vigins, koji je statistički gledano odigrao briljantnu utakmicu (17 poena i 16 skokova), iako je s vremena na vreme, naročito u odbrani izgledao izgubljeno. Dok je Boston imao sedam poena prednosti u četvrtoj deonici on je uhvatio nekoliko važnih ofanzivnih skokova kojima se ta prednost istopila posle laganih poena.

A onda je usledio prelomna sekvenca. Boston je u poslednjih pet minuta šutirao 1/8 za tri poena, s tim da su promašili šest vezanih šuteva za tri, od četa četiri pri zaostatku od tri poena za Voriorsima.

Nakon toga je Klej pogodio težak šut odmah po prijemu lopte, a zatim i Kari flouter nakon dobre odbrane Seltiksa.

Na kraju je u seriji penala prednost Voriorsa porasla do konačnog rezultata i druge pobede. U 26 prethodnih serija zaredom Golden Stejt je napravio makar jedan brejk na gostujućem terenu, pa je tako moralo biti i danas i pored sramotne partije Drejmonda Grina koji je ubacio tri poena i iz igre šutirao 1/7, a na kraju nije imao samopouzdanja da položi loptu bez pritiska odbrane. Uprkos velikoj nervozi Stiva Kera koji je izgledao kao da je na ivici fizičkog obračuna sa sudijama.

Voriorsi su slavili na iskustvo. I na ludilo čoveka koji je oduvek osnovna merna jedinica njihovog šampionskog DNK.

Serija se vraća u San Francisko. Čekaju nas makar još dve utakmice na ivici oštrice noža.