„Moj je otac ugledao sveta u zapadnoj Mađarskoj a završio je trgovačku akademiju u mestu rođenja izvesnog gospodina Viraga koji će, milošću gospodina Džojsa, postati slavni Leopold Blum (Bloom). Mislim da je izvesna liberalna politika Franje Josipa II kao i želja za integracijom navela moga dedu da svom još maloletnom sinu mađarizuje prezime; mnoge pojedinosti iz porodične hronike ostaće, međutim, zauvek nerazjašnjene: godine 1944, moj otac kao i svi naši rođaci biće odvedeni u Aušvic, odakle se skoro niko od njih neće vratiti.“

Tako počinje „Izvod iz knjige rođenih“ Danila Kiša, kratka autobiografija prvi put štampana u knjizi „Mansarda“, u izdanju Kišovih dela u deset tomova (Djela Danila Kiša, Globus/Zagreb, Prosveta/Beograd, 1983).

Ovog novembra navršava se trideset godina od smrti Danila Kiša, možda i poslednjeg velikog jugoslovenskog pisca i nesuđenog nobelovca. U rođendanskom broju Nedeljnika, na povećanom broju strana, izlazi specijal posvećen Danilu Kišu.

Šta nam je danas Danilo Kiš? Zašto je važan? Kakav je bio njegov život, njegove strepnje, njegova nadanja? Kakav je bio kao prijatelj?

Za Nedeljnik o piscu govore i pišu njegovi prijatelji Filip David, Božo Koprivica i Predrag Čudić.

Nedeljnik u izdanju koje će se čuvati objavljuje i fotografije iz porodične arhive.

Digitalno izdanje Nedeljnika dostupno je na Novinarnici

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.