(VIDEO) Izraelska policija napala povorku na sahrani ubijene novinarke dok su ožalošćeni preuzimali kovčeg sa njenim telom

0
(Beta/AP Photo/Maya Levin)

Izraelski policajci napali su u petak, u Jerusalimu, povorku na sahrani palestinsko-američke novinarke Širin Abu Akleh, koja je ubijena 11. maja dok je izveštavala o sukobima izraelske vojske i Palestinaca, prenosi Njujork tajms.

Kako se navodi, policija je šutirala i udarala i ljude koji su nosili kovčeg u kojem se nalazilo telo ubijene novinarke, ali i druge prisutne u povorci. Tokom incidenta, osobe koje su nosile kovčeg su odgurnute unazad, zbog čega su nakratko izgubili kontrolu nad jednim krajem kovčega.

Napad policije se dogodio ispred bolnice u istočnom delu Jerusalima, gde su se ožalošćeni okupili da preuzmu kovčeg Abu Akleh – koja je bila hrišćanka – i prenesu ga u obližnju crkvu.

Izraelska policija je tokom jučerašnjeg dana izvršila napade na nekoliko lokacija na kojima su se nalazale osobe koje su želele da odaju počast ubijenoj novinarki, noseći palestinske zastave i uzvikujući palestinske slogane. Izrael istočni Jerusalim smatra delom svoje prestonice, ali je taj deo grada pretežno naseljen Palestincima, dok ga veliki deo međunarodne zajednice ga smatra okupiranom teritorijom.

Incident policije i učesnika poverke je trajao nekoliko minuta. navodno je neko iz mase bacio plastičnu času prema policiji, nakon čega je usledio jak napad policije na masu. Iz povorke su potom bacali i druge predmete – poput štapova i kamenja – dok su izraelski policajci koristili šok i dimne bombe.

Izraelska policija je saopštila da je “preduzela prinudne mere” nakon što su “pojedinci iz povorke počeli da skandiraju nacionalističke parole” i nakon što su policajci upozorili okupljene da to ne rade.

“Kada je kovčeg preuzet iz bolnice, policija je morala da reaguje jer je neko počeo da baca kamenje na nas”, saopšteno je takođe.

Izraelska policija je kasnije podelila video snimak na kom se vidi kako se prazna plastična flaša i još dva predmeta u obliku flaše bacaju u pravcu policajaca u trenucima pre nego što su započeo napad na povorku, i poseban video bez datuma na kom se vidi nekoliko kamenica na zemlji.

Abu Akleh je ubijena na Zapadnoj obali tokom izraelske racije na grad Dženin. Svedoci su rekli da ju je ubio izraelski vojnik. Izraelska vojska saopštila je u petak da, iako je moguće da je “novinarka greškom ubijena od strane izraelske vojske” početna istraga sugeriše da je “nju možda pogodio palestinski naoružani napadač”.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite ime