(VIDEO) Bogataški sin kog su više puta hapsili zbog politike: Ko je Draško Stanivuković, novi gradonačelnik Banjaluke

0
screenshot/youtube

Za Draška Stanivukovia, mladića koji je pobedio na izborima za gradonačelnika Banjaluke, najčešće se može čuti da dolazi iz bogataške porodice.

„Od automobila koje moja porodica vozi, kuće, firme, svega. Ali ja sam neko ko želi da svoj kapital, novac i uticaj koji je stekao uz porodicu stavi u službu građana. Ja imam podršku oca. Ipak, mi smo firme prodali i danas poslujemo van zemlje, jer u matičnoj nemamo prostor zato što drugačije mislimo”, rekao je Stanivuković.

Pobedio je kao kandidat Parrtije demokratskog progresa (PDP), ušao je u politiku sa 18 godina. Ali je često nastupao kao slobodni strelac u građanskim akcijama i protestima.

„Počeo sam tada zato što sam tada jedino i mogao, zbog punoletstva. Duh moje porodice je uvek bio opozicioni i otuda u meni od malih nogu duh da primetim da ovde ne valja i da može bolje”, rekao je Stanivuković za BBC na srpskom.

Tokom političke karijere Stanivuković je prešao put od najmlađeg odbornika Skuštine grada Banja Luka 2016. godine do najmlađeg poslanika u parlamentu Republike Srpske 2018. godine.

Za njega je 2018. glasalo blizu 20.000 građana.Tako je sa 25 godina postao najmlađi poslanik u parlamentu Republike Srpske, ali i poslanik sa najviše osvojenih glasova.

U leto 2017. zaradio je prekršajnu prijavu, jer je na zaustavnoj traci na ulici u blizini zgrade Vlade RS u Banjaluci održao konferenciju za medije. “Policija ispred doma Stanivukovića. Tako je to kad govorite istinu”, napisao je na svom Fejsbuk profilu, dodajući da su mu pred kućom tri patrole i 12 policajaca, kako nas je podsetio portal Istinomer.

Tokom protesta „Pravda za Davida“, koji je organizovala grupa građana zahtevajući od nadležnih da reše slučaj ubistva 21-godišnjeg studenta Davida Dragičevića, Stanivuković je privođen u više navrata.

Često je ulazio u oštre sukobe sa predstavnicima vlasti, jednom prilikom je objavio snimak za koji je rekao da prikazuje kako mu Milorad Dodik psuje majku.

Draško Stanivuković je rođen je 1993. u Banjaluci, gde je završio i osnovnu školu i gimnaziju. U istom gradu upisao je Ekonomski fakultet Univerziteta u Banjaluci, ali je stigao do treće godine.