“Vi koljete civile. Trujete političke protivnike. Kritike Zapada zbog kulture oktazivanja nisu najpodesnije”: Dž. K. Rouling odgovorila Putinu

0
EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Britanska književnica i autorka Harija Potera Džoan Rouling odgovorila je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu nakon što je ovaj, u jednom od svojih obraćanja, u širem kontekstu govoreći o „kulturi otkazivanja“ uporedio proratne ruske kompozitore i pisce, kojima se otkazuje saradnja širom zapadnog sveta zbog njihove podrške ratu, sa kritikama koje su ranije upućene na račun Roulingove zbog njenih problematičnih stavova o transrodnim pitanjima.

Kao odgovor, Rouling je osudila invaziju na Ukrajinu u kojoj je rekla da Rusija „kolje civile“.

„Kritike na račun Zapada, zbog ‘kulture otkazivanja’ verovatno nije najpodesnije da upućuju oni koji trenutno kolju civile zbog zločina otpora, ili koji zatvaraju i truju svoje kritičare“, napisala je spisateljica, najpoznatija po tome što je autorka romana o Hariju Poteru na svom  Tviter nalogu.

U dugačkom govoru koji je održan dobitnicima raznih kulturnih nagrada, predsednik Putin je tvrdio da su ruski kompozitori i pisci diskriminisani.

„Pokušavaju da ponište hiljadu godina staru zemlju“, rekao je on.

Neki događaji na kojima su učestvovali proratni Rusi otkazani su otkako je Moskva napala Ukrajinu prošlog meseca.