“Oni sada sprovode kulturu otkazivanja nad Čajkovskim, kao što su radili sa Dž. K. Rouling”: Putin o zapadnom “uništavanju hiljadugodišnje kulture Rusije”

0
EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Predsednik Rusije Vladimir Putin kritikovao je u petak zapad zbog diskriminacije ruske kulture, uporedivši tretman ruskih kulturnih ličnosti sa „otkazavanjem” autorke Harija Potera Džoan Rouling, prenosi Gardijan.

Na televizijskom sastanku sa vodećim ličnostima iz sveta kulture, Putin je rekao da Zapad „pokušava da otkaže celu “hiljadugodišnju kulturu i ruski narod“, aludirajući na otkazivanje događaja u kojima su učestvovali ruski umetnici u nekim zapadnim zemljama.

„Oni se sada bave kulturom otkazivanja, čak uklanjaju Čajkovskog, sa sa plakata, ruski pisci i knjige su sada otkazani“, rekao je Putin.

Kako piše Gardijan, određeni broj događaja u kojima su učestvovali ruski umetnici, a koje su izrazile podršku ratu je otkazan, među kojima su i koncerti nagrađivanog ruskog dirigenta Valerija Gergijeva, Putinovog prijatelja i pristalice, koji je bio deo sastanka u petak.