Od samog početka suđenja za ubistvo Slavka Ćuruvije, Veran Matić je od odbrane često optuživan, kao i sama Komisija za istraživanje ubistava novinara za uplitanje u proces.

Matić u intervjuu za Nedeljnik kaže da su te optužbe bile bez konkretnih argumenata, dokaza, činjenica.

On misli da je na samom početku postojala namera da se suđenje što više politizuje tako što bi se insistiralo da on bude svedok i onda da se pravi parada od ispitivanja.

„Ja nemam nikakve dodirne tačke sa radom Slavka Ćuruvije, niti smo se privatno družili. Tako da ne postoji nijedan razlog zbog kojeg bih bio svedok.

Na drugom mestu mislim da je postojala ideja da ne budem posmatrač u sudnici, da ne budem ta vrsta svedoka, jer da je sudsko veće prihvatilo predlog da budem svedok, onda ne bih mogao da pratim suđenje, kao što nije mogla da prati koleginica Ljiljana Smajlović iako na kraju nije ni svedočila.

Ovo je odbrani bilo bitno, kako samo suđenje ne bi dobilo medijsku i društvenu pažnju kakvu zaslužuje a samim tim i kako bi bez veće pažnje prolazile opstrukcije, i predlozi odbrane koji su pretili da ovo suđenje bude završeno i tokom samog suđenja“, kaže Matić.

Odbrana osuđenih za ubistvo Slavka Ćuruvije tvrdi da ste vi pisali optužnicu, a ne tužilac. Nije prvi put da takve optužbe stižu na vaš račun?

Najdrastičniji pokušaj je bio izbacivanje krunskih dokaza, traka zabeleženih komunikacija pripadnika Državne bezbednosti u ta dva ključna dana, a koji su nacrtali položaj svakog aktera iz optužnice.

Mislim da zahvaljujući i pažnji i publicitetu koji smo kao Komisija stvorili kroz argumente o ovim dokazima, nije došlo do urušavanja samog procesa. Uostalom, Apelaciono veće kojem se žalio tužilac Mandić dva puta je vraćalo ove dokaze kao relevantne.

Zahvaljujući nerazumljivoj praksi tužilaštva, sama suđenja prolaze bez prisustva stavova tužilaca, advokati koriste svaki trenutak za osvajanje medijskog prostora za svoje klijente. Isti slučaj smo imali i u procesu za ubistvo Slavka Ćuruvije. Kao posmatrač iznosio sam svoje stavove i saznanja o dokaznom postupku, potezima advokata odbrane, svedočenja… Na optužbe da je to pritisak na sudsko veće, sama predsednica veća je prokomentarisala da na veće niko i ništa ne može uticati.

Možete li da objasnite koja je uloga bila uloga Komisije za istraživanje ubistva novinara i vaša lično?

Komisija za istraživanje ubistava novinara osnovana je sa namerom da istraži sve razloge zbog kojih slučajevi ubistava novinara nisu stigli do optužnice i procesuiranja. Komisija je osnovana aktom Vlade. Sva akta o osnivanju Komisije i sam Pravilnik o radu komisije u potpunosti su u skladu sa zakonima. Radne grupe koje su radile istrage imenovali su direktor policije i direktor BIA. Radne grupe su radile pod tužilaštvima.

Da li ste pisali optužnicu? Kako tumačite ovakve tvrdnje odbrane?

Sama Komisija se, dakle, nije bavila istragom niti je uticala na pisanje optužnice, jer za to nema ni ovlašćenja niti kvalifikovanost…

CEO TEKST ČITAJTE U NOVOM NEDELJNIKU KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 16. JULA. SVI ČITAOCI NA POKLON DOBIJAJU NA POKLON KNJIGU O NAJOKONTROVERZNIJEM SRPSKOM POLICAJCU DRAGOM JOVANOVIĆU

DIGITALNO IZDANJE JE DOSTUPNO NA NSTORE.RS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.