Vanredno u devet opština: Oko 8.000 korisnika nema struju, Banovo Brdo bez grejanja

0
(BETAPHOTO/MRE SRBIJE/ZORAN PETROVIC/DS)

Otklanjaju se posledice velikih snežnih padavina, a vanredna situacija na snazi je u devet opština – Ivanjici, Lučanima, Novoj Varoši, Ljuboviji, Krupnju, Arilju, Bajinoj Bašti, Osečini i Malom Zvorniku, gde je bez struje 40 odsto stanovnika, preneo je RTS.

Ministarka rudarstva i energetike rekla je da oko 30 odsto pogona EPS-a trenutno nije u pogonu i da je za trenutnu energetsku krizu kriva uprava EPS-a.

U Srbiji je bez struje oko 7.800 korisnika, što je 0,2 odsto ukupnog broja, saopštila je danas Elektrodistribucija Srbije.

Istaknuto je da sve ekipe Elektrodistribucije rade na saniranju posledica velikog nevremena, praćenog obilnim snežnim padavinama i jakim vetrom, koje je nanelo velike štete distributivnoj mreži širom Srbije. 

Upućen je apel nadležnim službama za održavanje lokalnih, pre svega planinskih puteva, da što pre očiste preostale pravce koji su još pod snegom, kako bi elektromonterima bilo omogućeno da se probiju do mesta kvara i otklone preostale kvarove.

U Osečini i Malom Zvorniku vanredno

Zbog velike količine padavine koje su izazvale nestanak struje, u Osečini je proglašena vanredna situacija.

Tri sela ove opštine ostala su potpuno odsečena, a dve trećine opštine je već četiri bez struje.

Kompletna opštinska mehanizacija angažovana je na saniranju posledica padavina, a angažovani su i privatnici sa područja Valjeva i Šapca, potvrdio je Tanjugu predsednik opštine Osečina Nikola Tomić.

“Na području naše opštine situacija je katastrofalna. Tokom jučerašnjeg dana pokušavali smo da dođemo do bolesnih u selima koja su potpuno odsečena. Tokom noći smo uspeli da probijemo neke puteve, ali još uvek ima sela do kojih ne možemo da stignemo. Snežni nanosi u pojedinim mestima dostižu i do dva metra, a veliki problem predstavlja oboreno drveće i strujni stubovi”, istakao je Tomić.

Pošto još 40 odsto stanovnika opštine Mali Zvornik još nije dobilo struju, Krizni štab te lokalne samouprave proglasio je vanrednu situaciju. 

Sva raspoloživa mehanizacija je angažovana kako bi se očistili planinski putevi koji vode do dalekovoda, a prema rečima predsednika Opštine Mali Zvornik Zorana Jevtića, sneg je uništio i nekoliko kilometara niskonaponske mreže. 

Svi glavni putevi su prohodni.

Jevtić apeluje da ukoliko ima slobodnih ekipa Elektrodistribucije da dođu da pomognu.

“Oboreni električni stubovi su u lošem stanju, ljudima propada zimnica, a ima i bolesnih”, dodaje Jevtić.

Vanredna situacija je i dalje na snazi u Krupnju i Ljubiviji gde još nema struje u deset sela.

Na području ivanjičke opštine bez struje je oko hiljadu potrošača u podjavorskim i podmučanjskim selima.

U lučankskoj opštini bez struje je oko hiljadu potrošača u planinskim selima. Juče tokom popodneva električnu enrgiju dobilo je više od 2.000 domaćinstava u Dragačevu koji struju nisu imali duže od dva dana.

Deo Banovog brda bez grejanja

Zbog kvara na toplovodu u Beogradskog bataljona 42 na grejnom području toplane “Banovo brdo” danas u 9.00 časova prekinuta je isporuka toplotne energije potrošačima u ovom delu grada, saopšteno je iz JKP “Beogradske elektrane”.

Bez grejanja su potrošači u ulicama Beogradskog bataljona od 31a do 48, 81a, 81b i 81d, Žarkovačkoj ulici 1, 11 i 15 i Kneza Višeslava 70a, preneo je Beoinfo.

Ekipe za hitne intervencije su na terenu i čine sve da kvar bude otklonjen u najkraćem roku, a redovna isporuka toplotne energije ovim korisnicima očekuje se u kasnim večernjim časovima, navedeno je u saopštenju.