Mihajlović: “EPS mesecima unazad govorio da smo spremni za zimu, a onda se desilo da za pola sata sve ispadne iz sistema”

5
(BETAPHOTO/MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE/ZORAN PETROVIC/MO)

Ministarka rudarstva i energetike rekla je da oko 30 odsto pogona EPS-a trenutno nije u pogonu i da je za trenutnu energetsku krizu kriva uprava EPS-a. “Kad izađemo iz krize, videćemo ko je u celom lancu napravio problem”, istakla je ministarka.

Zorana Mihajlović je rekla za RTS da trenutno oko 9.000 korisnika nema struju, odnosno oko 260 trafo-stanica nije u funkciju. U nedelju je, kaže, bez struje bilo oko 126.000.

„Pričamo o distributivnom sistemu koji očito godinama nije dobro održavan, mislim na investicije koje su morale da se ulože u stubove, mrežu, rastinje je moralo da se seče, a ne samo gde je dostupno, gde nije… Monteri su na terenu, lavovski se bore da danas svi dobiju struju“, istakla je ministarka energetike.

Ukazala je da EPS ima obavezu da spremi predlog zaključka da se umanje računi onim građanima koji nisu imali struju.

„Sneg je elementarna nepogoda, to je objektivni faktor problema, u svim oblastima energetike moramo da ulažemo mnogo više, sve što radite dođe na naplatu, to je jedan deo priče, drugi deo priče je unutar EPS-a, imamo situacija da oko 30 odsto sistema nije u pogonu, to je jako mnogo. Država je obezbedila novac i za uvoz struje i mazuta, ali to nije trebalo tako da se desi. Sistem je jako osetljiv, mi smo u krizi, stvari nisu rešene, a kad se završi, videćemo ko je u celom lancu napravio problem“, istakla je Zorana Mihajlović.

Ministarka nije odgovorila na pitanje da li se oseća odgovorno za ovu energetsku krizu, ističući da mora da se promeni način planiranja u oblasti energetike.

„Energetika mora da promeni način kako funkconiše, planiranje u sektoru energetike ne valja, pre svega u EPS-u. Umesto da naš ugalj koristimo za stabilnost, nama se ovo desi“, rekla je ministarka rudarstva i energetike.

Napomenula je da ima više odgovornih u lancu za ovu krizu, ali da je u ovom trenutku kriva uprava EPS-a.

Odgovarajući na pitanje hoćemo li imati dovoljno uglja za rad termoelektrana, Zorana Mihajlović je rekla da ćemo „morati još više da radimo na tome“.

Dodala je da je EPS mesecima unazad govorio da smo spremni za zimu, a onda se desilo da za pola sata sve ispadne iz sistema.

5 KOMENTARA

  1. Ми немамо добар ЕПС, водовод и канализацију у многим местима(зато су ту септичке јаме), са првим пахуљицама одсечене од света на десетине села… Али зато имамо министре “а ла” г-ђа Михајловић која брине више о својој “вањштини” него ли о послу за који је (пре)плаћена. И ништа, шеф њене странке ће је, неименујићи ни њу нимсличне, јавно да “ другарски искритикује” за маркирану гардеробу и сличне трице. И да настави да не узнемирава јавност нужним сменама нестручног кадра који је запосео све што је могло да се “окупира”.

  2. Pa rekli su za zimu, a ona jos nije dosla, tek je pozna jesen! A kad su rekli da su spremni mislili su na pecenje prasica!

  3. Na ovu krpetinu je uludo trositi reci.Gazda se okruzio nazovi strucnjacima jer ni sam ne zna gde je supalj.Ministri nasledjuju svoje pretke,vojsku sluze 15 dana i strucni ,plagijatori doktorata ministri,policija prisluskuje koga i kad hoce,uzbunjivace teraju u zatvor,trava za veselje nije u kvalitetu pa vlasnika osloboditi….Sve ima svoj pocetak i kraj,a mi,narod,placamo vase skolovanje-izivljavanje.Struja se uvozi po naj visim cenama,a gradovi sijaju od novogodisnjih ukrasa.Samo bi trebalo da pocnu restrikcije pa da vidimo gde smo.

  4. Ми немамо гаса у складишту, ми немамо угља на депонијама. Нема ту коме ко шта да говори, то се оде, па се види. Само претходно мора да се зна шта то значи, то што се видело. А када се као “стручњаку” опште праксе, то не зна, онда мора да слуша шта му се говори, са разних страна, па он по своме извлачи некакве закључке. Сада знамо и да је снег “елементарна непогода” ! Невероватно је докле ће у оправдањима своје неспособности ова власт ићи. И ирационалности и лажи, одавно су зашли, сада је очигледно време за глупости. Па ко поверује.

Comments are closed.