Vakcine protiv korona virusa smanjile su potencijalni globalni broj smrtnih slučajeva tokom pandemije za više od polovine, u prvoj godini nakon njihove primene, pokazuje studija objavljena u magazinu The Lancet Infectious Diseases.

U prvoj godini programa vakcinacije, sprečeno je 19,8 miliona od potencijalnih 31,4 miliona smrtnih slučajeva od Covid-19 širom sveta, prema procenama zasnovanim na višku smrtnih slučajeva iz 185 zemalja i teritorija.

Studija procenjuje da bi još 599.300 života moglo biti spaseno da je ispunjen cilj Svetske zdravstvene organizacije, da se 40 odsto stanovništva u svakoj zemlji vakciniše sa dve ili više doza, do kraja 2021.

Dr Oliver Votson, vodeći autor studije, sa Imperijal koledža u Londonu, rekao je da njihovi nalazi do sada nude najpotpuniju procenu izuzetnog globalnog uticaja koji je vakcinacija imala na pandemiju korona virusa.

„Od skoro 20 miliona smrtnih slučajeva koliko je procenjeno da su sprečeni u prvoj godini nakon uvođenja vakcina, skoro 7,5 miliona je u zemljama obuhvaćenim inicijativom za pristup vakcinama protiv Covid-19 (COVAKS). Ova inicijativa je pokrenuta jer je rano bilo jasno da će globalna jednakost pristupu vakcinama biti jedini izlaz iz pandemije. Naši nalazi pokazuju da su milioni života verovatno spaseni tako što su vakcine bile dostupne ljudima svuda, bez obzira na njihovo bogatstvo. Međutim, moglo se učiniti više. Da su ostvareni ciljevi koje je postavila SZO, procenjujemo da bi gubitak otprilike jednog od pet života, izgubljenih zbog Covid-19 u zemljama sa niskim prihodima, mogao biti sprečen“.

Više od 3,5 miliona smrti

Od kada je prva vakcina protiv Covid-19 primenjena van okvira kliničkog ispitivanja 8. decembra 2020, skoro dve trećine svetske populacije primilo je najmanje jednu dozu vakcine (66%).

Inicijativa za pristup vakcinama protiv korona virusa (COVAKS) je olakšala pristup pristupačnim vakcinama za zemlje sa nižim prihodima kako bi pokušale da smanje nejednakosti, sa početnim ciljem da se do kraja daju dve doze vakcine za 20% stanovništva u zemljama obuhvaćenim ovom obavezom do kraja 2021.

Svetska zdravstvena organizacija proširila je ovaj cilj postavljanjem globalne strategije za potpuno vakcinisanje 70% svetske populacije do sredine 2022. godine, sa privremenim ciljem da se vakciniše 40% stanovništva svih zemalja do kraja 2021. godine.

Uprkos neverovatnoj brzini uvođenja vakcine širom sveta, prijavljeno je više od 3,5 miliona smrtnih slučajeva od Covid-19 od kada je prva vakcina primenjena u decembru 2020.

Nekoliko studija je pokušalo da proceni uticaj vakcinacije na tok pandemije. Ove studije su se fokusirale na određene regione, kao što su pojedinačne zemlje, države ili gradovi. Najnovija studija je prva koja procenjuje uticaj vakcinacije protiv Covid -19 na globalnom nivou i prva koja procenjuje broj smrtnih slučajeva sprečenih direktno i indirektno.

G. Gregori Barnsli, koautor studije, sa Imperijal koledža u Londonu, rekao je: „Kvantifikovati uticaj koji je vakcinacija napravila na globalnom nivou je izazov jer se pristup vakcinama razlikuje od zemlje do zemlje, kao i naše razumevanje toga koje varijante Covid-19 su cirkulisale, sa veoma ograničenim podacima o genetskim sekvencama dostupnim za mnoge zemlje. Takođe nije moguće direktno izmeriti koliko bi smrtnih slučajeva bilo bez vakcinacije. Matematičko modeliranje nudi koristan alat za procenu alternativnih scenarija, koje ne možemo direktno da posmatramo u stvarnom životu“.

Kina nije bila uključena

Da bi procenili uticaj globalnih programa vakcinacije, istraživači su koristili model prenošenja korona virusa koristeći podatke na nivou zemlje za zvanično zabeležene smrtne slučajeve od Covid-19 i između 8. decembra 2020. i 8. decembra 2021. Da bi se uzeli u obzir nedovoljno prijavljivanje smrtnih slučajeva u zemljama sa slabijim sistemima nadzora, sproveli su posebnu analizu na osnovu broja registrovanih viška smrtnih slučajeva iznad onih koji bi se očekivali tokom istog vremenskog perioda. Tamo gde zvanični podaci nisu bili dostupni, tim je koristio procene viška smrtnosti od svih uzroka.

Kina nije bila uključena u analizu zbog svoje velike populacije i veoma strogih mera zaključavanja, što bi iskrivilo nalaze.

Tim je otkrio da bi se, na osnovu zvanično zabeleženih smrtnih slučajeva od Covid-19, tokom perioda studije dogodilo oko 18,1 milion smrtnih slučajeva da vakcinacije nisu sprovedene. Od toga, procenjuje se da je vakcinacija sprečila 14,4 miliona smrtnih slučajeva, što predstavlja globalno smanjenje od 79%. Ovi nalazi ne uključuju nedovoljno prijavljivanje smrtnih slučajeva od COVID-19, što je uobičajeno u zemljama sa nižim prihodima.

Tim je uradio dalju analizu zasnovanu na ukupnom višku smrtnih slučajeva tokom istog vremenskog perioda kako bi to objasnio. Otkrili su da je vakcinacija protiv korona virusa sprečila, prema proceni, 19,8 miliona smrtnih slučajeva od ukupno 31,4 miliona potencijalnih smrtnih slučajeva koji bi se desili bez vakcinacije, što je smanjenje od 63%.

Uticaj vakcine se menjao tokom vremena i u različitim delovima sveta kako je pandemija napredovala, pokazalo je istraživanje. U prvoj polovini 2021. godine, najveći broj smrtnih slučajeva sprečenih vakcinacijom zabeležen je u zemljama sa nižim srednjim prihodima, kao rezultat značajnog talasa epidemije u Indiji kada se pojavila varijanta Delta.

Međutim, procenjuje se da je neuspeh u ispunjavanju cilja COVAKS-a da se potpuno vakciniše 20% stanovništva u nekim zemljama doveo do dodatnih 156.900 smrtnih slučajeva.

Neostvareni ciljevi SZO

Slično tome, procenjuje se da je neuspeh cilju SZO da se potpuno vakciniše 40% stanovništva svake zemlje do kraja 2021. godine doprineo dodatnih 599.300 smrtnih slučajeva širom sveta koji su mogli biti sprečeni. Zemlje sa nižim srednjim prihodima čine većinu ovih smrtnih slučajeva. Regionalno gledano, većina ovih smrtnih slučajeva bila je u regionu Afrike i istočnog Mediterana.

Da je cilj od 40% bio ispunjen u svim zemljama sa niskim prihodima, broj smrtnih slučajeva sprečenih vakcinacijom u ovim oblastima bi se više nego udvostručio.

Profesor Azra Gani, epidemiologije zaraznih bolesti na Imperijal koledžu u Londonu kaže da njihova studija pokazuje ogromnu korist koju su vakcine imale u smanjenju smrtnih slučajeva od Covid-19 na globalnom nivou.

„Iako je intenzivan fokus na pandemiju sada pomeren, važno je da obezbedimo da najugroženiji ljudi u svim delovima sveta budu zaštićeni od kontinuirane cirkulacije Covid-19 i od drugih glavnih bolesti koje i dalje nesrazmerno pogađaju najsiromašnije. Obezbeđivanje pravičnog pristupa vakcinama je ključno, ali zahteva više od pukog doniranja vakcina. Potrebna su poboljšanja u distribuciji i infrastrukturi vakcina, kao i koordinisani napori u borbi protiv dezinformacija o vakcinama i poboljšanju potražnje. Samo tada možemo da osiguramo da svi imaju priliku da imaju koristi od ovih tehnologija koje spašavaju živote.“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.