Vakcina protiv majmunskih boginja kompanije Bavarian Nordik dobila odobrenje EU

  0
  Beta/(Cynthia S. Goldsmith, Russell Regner/CDC via AP)

  Danska biotehnološka kompanija “Bavarian Nordic” saopštila je da je Evropska komisija dala dozvolu da se njena vakcina Imvaneks plasira na tržište kao zaštita od majmunskih boginja, što je prošle nedelje preporučila i Evropska agencija za lekove (EMA), prenosi Rojters.

  Odobrenje dolazi samo dan nakon što je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) objavila upozorenje na visokom nivou u kom je epidemiju majmunskih boginja koja se brzo širi proglasila globalnom zdravstvenom vanrednom situacijom.

  „Dostupnost odobrene vakcine može značajno da poboljša spremnost nacija da se bore protiv novih bolesti, ali samo kroz ulaganja i strukturirano planiranje biološke spremnosti“, rekao je izvršni direktor kompanije „Bavarian Nordik“ Pol Čaplin.

  Ova vakcina, jedina koja je dobila odobrenje za prevenciju bolesti majmunskih boginja u SAD i Kanadi, do sada je u EU bila odobrena samo za lečenje malih boginja.

  Ali kompanija je isporučila vakcinu u nekoliko zemalja EU tokom trenutne epidemije majmunskih boginja za ono što je poznato kao „off-label“ upotreba, odnosno upotreba pre zvaničnog odobrenja.

  Odobrenje važi u svim državama članicama Evropske unije, kao i na Islandu, Lihtenštajnu i Norveškoj, navodi se u saopštenju kompanije „Bavarian Nordic“.

  Razvoj Imvaneksa omogućen je značajnim ulaganjima američke vlade u poslednje dve decenije, dodala je kompanija.