Sahranjen princ Filip: “Ovo je bio prvi i poslednji put da ide ispred kraljice”

0

Danas je u Vindzoru, u kapeli Svetog Đorđa sahranjen princ Filip, suprug kraljice Elizabeta i nosilac titule vojvoda od Edinburga.

Nedeljnik je hronološki zabeležio sve važne trenutke ovog istorijskog događaja.

17:00 – Kamera je zabeležila princa Vilijama i princa Harija kako šetaju i razgovaraju.

16:55 – Za njom su kapelu počeli da napuštaju i ostali članovi kraljevske porodice. Kraljica se uputila u svoj apartman, a oni su ostali da razgovaraju ispred kapele.

16:51 – Kraljica je napustila kapelu.

16:50 – Na prve taktove nacionalne himne svi prisutni su ustali, a hor je počeo sa izvođenjem “God save the Queen”.

16:40 – Kovčeg se spušta, dok traju molitve

16:30 – Obratio se i kenterberijski nadbiskup:

“O večni Bože, pred čijim se licem generacije uzdižu i umiru, nepromenjen, postojan, blagosiljamo tvoje sveto ime za sve koji su završili svoj zemaljski put u tvojoj veri i sledbeništvu, a sada miruju;

Princu Filipu, vojvodi od Edinburga, sa svim preminulim vernicima, podari mir svoj; neka svetlost večita obasjava njih; i u tvojoj ljubavnoj mudrosti i svemogućoj moći deluje u njima dobra svrha tvoje savršene volje; kroz Isusa Hrista Gospoda našega. Amin. “

16:20 – “Pogledaj dugu i pohvali njenog Stvoritelja; blista vrhunskom lepotom, zaokružujući nebo svojim blistavim lukom, lukom savijenim rukama Svevišnjeg “.

16:15 – Pesme koje izvodi hor, vojvoda od Edinburga je sam izabrao.

16:10 – “Danas smo ovde u kapeli Svetog Đorđa da prepustimo u ruke Boga dušu njegog sluge princa Filipa, vojvode od Edinburga.

Srcem ispunjenim zahvalnošću sećamo se kako smo bili blagosloveni njegovim dugim životom. Inspirisani njegovom nepokolebljivom odanošću našoj kraljici, njegovom službom naciji i Komonveltu, njegovom hrabrošću, čvrstinom i verom.

Naši životi su bogatiji za izazove koje nam je postavio, ohrabrenjem koje nam je pružio, njegovom dobrotom, humorom i humanošću. Stoga se molimo da nam Bog podari blagodat da sledimo njegov primer i da, konačno, sa našim bratom Filipom, upoznamo radosti života večnog”.

Zapevao je hor.

16:05 – Kovčeg je unet u kapelu, u pratnji kraljevske porodice. Svi koji su ušli u kapelu stavili su na lice crne maske.

16:00 – Britanski precizno, poštujući raspored i protokol u minut, održan je minut ćutanja u čast princa Filipa.

15:50 – Kraljica je nakon što je napustila vozilo, u pratnji prvog čoveka zamka Vindzor otpraćena do svog mesta.

15:50 – Povorka se uputila ka kapeli. Prvo najstarija deca vojvode od Edinburga, Čarls i Eni, zatim Endru i Edvard, prinčevi Hari i Vilijam koje razdvaja Piter Filips.

Oni koji nisu krenuli u povorku ponizno su spustili glavu dok je prolazio automobil sa kovčegom.

15:48 – Kraljica je stigla u Vindzor i zauzela mesto iza kovčega svog supruga. “Ovo je prvi i poslednji put da ide ispred kraljice”, rekao je komentator BBC-a.

15:40 – Sanduk je postavljen u Land Rover, koji bi trebalo da odveze vojvodino telo do kapele.

15:25 – Automobil je spreman da primi kovčeg sa telom princa Filipa, zvanice se polako pojavljuju u crnoj koloni vozila.

15:20 – Za 20 minuta bi trebalo da se pojave članovi kraljevske porodice i tada će kovčeg sa telom princa Filipa biti postavljen na Land Rover, u čijem je dizajniranju pomogao upravo on.

Tada bi, prema pisanju britanskih medija, trebalo da se pojavi i kraljica.

15:10 – Sve zvanice – njih 30 – poštovaće sve mere socijalne distance, biće na propisanoj udaljenosti i nosiće masku, prenosi Gardijan.

14:55 – Vojnici su se postrojili u formaciju u kojoj bi trebalo da isprate princa Filipa, uz sve vojne počasti.

14:40 – Kenterberijski nadbiskup je stigao u kapelu Svetog Đorđa

Jedna od najzanimljivijih stvari za britansku javnost, kada je sahrana u pitanju, jeste protokol koji će biti primenjen, pozicije na kojima će sedeti članovi kraljevske porodice, kako će izgledati odnos prinčeva, unuka princa Filipa.

Smrt princa Filipa izazvala je brojne podrugljive komentare, od Škotske gde su se šalili na račun kraljice, do kritičara kraljevske porodice koji su tvrdili da će od sahrane biti napravljen propagandni događaj. Ipak, mnogo je više onih koji će postušati reči nadbiskupa. Evo šta je on poručio Britancima…

Ko je zapravo bio princ Filip i kako je izgledao njegov put, od Krfa, do Vindzora?