Poslanici u Crnoj Gori izglasali nepoverenje Vladi Zdravka Krivokapića

0
EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Skupština Crne Gore danas se na dve odvojene sednice izjašnjavala o skraćenju mandata parlamentu i o smeni vlade premijera Zdravka Krivokapića. Nakon svega, Vladi Zdravka Krivokapića je izglasano nepoverenje.

Na sednici o nepoverenju Krivokapićevoj vladi, koju su predložili Građanski pokret URA potpredsednika Vlade Dritana Abazovića i opozicione stranke na čelu sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) Mila Đukanovića, za izglasavanje nepoverenja glasalo je 43 poslanika opozicije i poslaničkog kluba “Crno na bijelo”. Protiv je bilo 11 poslanika (Demokrate, Prava i Ujedinjena Crna Gora). Poslanik Demosa Miodrag Lekić takođe nije bio u sali.

Rasprava poslanika trajala je više od pet sati. Uoči početka sednice skupštinsku salu su napustili Zdravko Krivokapić i većina ministara.

Prethodno su poslanici crnogorske Skupštine nisu usvojili dnevni red današnjeg vanrednog zasedanja i nisu raspravljali o Vladinom Predlogu za skraćenje mandata parlamentu. Za dnevni red je glasalo 29 poslanika, protiv 6, a 42 poslanika su bila uzdržana. Glasalo je ukupno 79 poslanika.

Vlada Zdravka Krivokapića je izdržala je tačno 14 meseci. Izglasana je u Skupštini 4. decembra, 2020. godine, nakon sporazuma koalicije okupljene oko Demokratskog fronta, Ure i Demokrata, a posle pobede na izborima 30. avgusta 2020. čime je praktično prekinuta tridesetogodišnja vladavina DPS-a Mila Đukanovića.

Tok sednice Nedeljnik je na sajtu pratio iz minuta u minuta.

22.00 – Sednica je nastavljena nakon pauze koju je dao predsednik crnogorske Skupštine Aleksa Bečić, počela je rasprava o dopuni Zakona o lokalnoj samoupravi, čime zaključujemo ovaj lajv.

21.58 – Evo šta kaže URA…

21.05 – Poslanici DF su se vratili u salu jer treba da počne rasprava o dopuni Zakona o lokalnoj samoupravi.

21.00 – Trenutno je pauza koja je usledila nakon što je poslanik Prave Crne Gore Marko Milačić poslaniku koalicije “Crno na bijelo” Milošu Konataru rekao “splačino, fukaro”, nakon čega je Bečić dao pauzu.

20.56 – Vladi Crne Gore izglasano je nepoverenje. Za nepoverenje Vladi su glasala 43 poslanika opozicije i poslaničkog kluba “Crno na bijelo”.

Protiv je bilo 11 poslanika (Demokrate, Prava i Ujedinjena Crna Gora).

Poslanik Demosa Miodrag Lekić takođe nije bio u sali.

20.50 – Počelo je glasanje. Poslanici Demokratskog fronta (DF), Socijalističke narodne partije (SNP) i Pokreta za promjene (PzP) su napustili salu.

20.49 – Završeno je izlaganje poslanika.

20.37 – Predlog za glasanje o nepoverenju obrazložio je poslanik GP URA Miloš Konatar, koji je rekao da nije verovao da ni premijer niti ministri, osim ministra kapitalnih investicija Mladena Bojanića, neće biti u sali kad se bude raspravljalo o nepoverenju Vladi.

“Njihov odnos je jedan od razloga što o ovome razgovaramo. Razgovaramo o odluci koja je teška. Teška vremena i politička kriza zahtijevala je od nas teške odluke. Mi smo spremni da za ovu odluku I da preuzmemo odgovornost”, rekao je Konatar.

Rekao je i da se “DPS se ne vraća na vlast, neće biti deo vlade, a crkva neće biti ugrožena.

20.33 – Momo Koprivica (Demokrate) rekao je da nema ništa opasnije za otvoreno, demokratsko i građansko društvo od političara koji smatraju da sve znaju i da su za sve u pravu.

“Vrlo često takvi zapadaju u ozbiljne političke neprincipijelnost, pa su tako pojedini govorili da neće sa DPS-om, a onda predlagali da im aranžman izvršne vlasti podrži DPS. Taj političar koji misli da sve zna i da je za sve u pravu, pravi spiskove, upire prst u poslanike, upirao je prstom i optuživao ih za deset miliona, za Limenku a onda sa njima podnosi zajedničku inicijativu za rušenje Vlade u kojoj on sedi”, rekao je Koprivica.

Podsetio je da Demokrate nemaju nijednu ministarsko mjesto u Vladi protiv čijeg su rušenja i da im nije satisfakcija broj fotelja već usvajanje zakona koji doprinose boljem životu građana.  

20.18 – Dragan Ivanović (SNP) je rekao da je i sami početak ove Vlade bio “totalno nenormalan” jer parlamentarna većina nije mogla da formira vladu kakvu je htela.

“Formirana je kako je formirana, radila je kako je radila, a nije poštovala parlamentarnu većinu. Da je Krivokapić pripadnik neke partije ona bi ga danas branila”, rekao je Ivanović.

20.12 – Boris Mugoša (SD) rekao je da su svima puna usta izborne volje građana.

“Ako izuzmemo birače GP URA ova tamo strana je osvojila 200 hiljada glasova, a ova ovamo 180 hiljada. O čemu pričate? Nemojte da manipulišete tim tezama. Ako se neke stvari dese vi ste odgovorni, ne taj narod koji pomamljujete svaki dan”, rekao je Mugoša.

20.07 – Maksim Vučinić (Radnička partija) rekao je da o dostignućima ove Vlade najviše govori to što je godinu i po isti trend odlaska mladih iz Crne Gore i velikog nezadovoljstva naroda.

19.56 – Marko Milačić (Prava Crna Gora) rekao je da je danas ovde pobednik onaj koga ovde nema.

“Taj koga danas nema je dao najbolju lekciju o svemu u Crnoj Gori. On nije sa nama, nego sa narodom i tako treba da bude”, istakao je Milačić.

Rekao je da bi koalicija Za budućnost Crne Gore imala “deset manje” da nije bilo Crkve i Krivokapića.

Naveo je da je izdaja i politička korupcija kada neko obara vladu sa opozicijom.

“Miloš Konatar je rekao da je Vlada istorijska. A istorijska je izdaja njegova i Dritana Abazovića. Neće nikoga Dritan oboriti, samo sebe. Neće nikoga kolege iz GP URA oboriti, oboriće samo svoj obraz”, rekao je Milačić.

Istakao je da ako padne Vlada, pada i parlamentarna većina.

“Od večeras nema parlamentarne većine, pregažen je Ustav i idemo na izbore. Onaj ko neće na izbore radi za Mila Đukanovića”, rekao je Milačić.  

19.33 – Draginja Vuksanović Stanković (SDP) rekla je na početku izlaganja “neka nam je srećna sloboda”.

“Danas se oslobađamo klerofašističke i izdajničke vlade”, rekla je Vuksanović Stanković.

Istakla je da je iza premijera Krivokapića ostalo “jedno veliko ništa” i da je on i njegova vlada “obična sistemska greška”.

“Imao je priliku da danas povuče jedini častan potez, podnese ostavku, ali ne, on je utekao”, rekla je Vuksanović Stanković.

Rekla je da je danas premijer Zdravko Krivokapić napravio krivično djelo i da će mu “kad izađe is Spuža, na čelu pisati izdajnik”.

Ponovila je da što se tiče SDP manjinska vlada može da sanja o Temeljnom ugovoru, popisu i Otvorenom Balkanu.

“Ovaj Temeljni ugovor, ovakav kakav je falsifikat crnogorske istorije i nećemo vam to dozvoliti. Poći ćete prije nego što su ovi”, rekla je Vuksanović Stanković..

19.23 – Bečić je rekao da pokušava svojim pristupom da da doprinos nečemu što je umereni pristup, ali da ne imputira drugima, kao što je Pavićević njemu “imputirao da se od nečega nije ogradio”.

Rekao je da se Pavićević nije ogradio od “ogavnog saopštenja” njegove koalicije iz septembra, niti od toga da stoji iza sajta izdaja.me, iza štampanja “novčanica” na kojima je 21 milion…

Pavićević je rekao da nije mislio na njega kao Aleksu Bečića, nego na funkciju koju obavlja.  

19.16 – Srđan Pavićević (Crno na bijelo) rekao je da se radi o jednostavnim stvarima savremene demokratije, ali kod nas sve mora biti teatralno i dramatično.

“Vlada je došla u situaciju da je 30 odsto nje van igre, a i potpredsednik Vlade je došao u neprijatnu situaciju. Dakle, trećina Vlade ne može da funkconiše… Vladu podržava deset do dvanaest poslanika. Ona nema više podršku i tu je priča završena“, rekao je Pavićević.

On je rekao da do 17. januara nije bio dobar Crnogorac za ovu stranu (opozicija), a od 17. januara, nakon pres konferencije i predstavljanja modela manjinske Vlade, nije dovoljno dobar Srbin za “ovu drugu stranu”.

“E pa, gospodo, ja sam dovoljno dobar i Srbin i Crnogorac, u okvirima građanskog koji mi daju veliku širinu”, rekao je Pavićević.

19.01 – Damir Šehović (SD) rekao je da nema dileme da “nas minuti dele od izglasavanja nepoverenja Vladi koja je pokazala da nije u stanju da upravlja Crnom Gorom, ali ni da je baci na kolena”.

Rekao je da je “odbeglom premijeru” pošlo za rukom nešto što nikome nije – da blokira i izvršnu i zakonodavnu i sudsku vlast.

“Osušilo se sve za što su se on i njegova Vlada dohvatili”, rekao je Šehović.

18.50 – Poslanici crnogorske Skupštine su nastavili rad.

18.40 – Martinović je pitao Vladimira Jokovića (SNP) da li će na neki način “paktirati” sa DPS-om pošto drugima deli lekcije.

On je, nakon što je Joković reagovao na njegovo izlaganje, rekao da nisu oni (Demokrate) napustili “časno članstvo SNP-a”, kako tvrdi lider SNP-a, već zbog “pogrešne politike i vođenja partije”.

“Nije se ovih dana Crkva ograđivala od Demokrata i mene, nego od onih prevara koje su servirane u javnosti”, rekao je Martinović i dodao da je Joković rekao da ga je SPC pozvala, misleći na sastanak sa patrijarhom Porfirijem, a iz SPC tako nisu rekli.

Joković je, nakon što mu Bečić nije dao reč jer prema Poslovniku nema pravo da odgovoiri na komentar, rekao da nije u redu da “predsednik SNP-a u pokušaju ne da reč pravom predsedniku SNP-a”.

Bečić mu je oduzeo reč i rekao da ne dozvoljava da niko nikoga vređa.

On je dao pauzu od nekoliko minuta “zbog tenzija u sali”.

U raspravu se nakon pauze na kratko uključilo i nekoliko poslanika Demokrata. Joković je poručio da može da ih dođe svih dvadeset, ali neće tako sa njim razgovarati.

Prethodno je optužio Bečića da on stoji iza štampanja papira u obliku novčanica na kojima piše 21 milion. Bečić je odgovorio “nisam, tako mi Bog pomogao”.

18.22 – Vladimir Martinović (Demokratska Crna Gora) rekao je da Poslanički klub Demokratske Crne Gore neće glasati protiv smene ove Vlade ne zbog toga što brane bilo čiju fotelju.

“Ne zbog toga što ne mislimo da se moglo uraditi bolje i više, jer u svakom poslu se može uraditi i bolje i više, već to radimo je smo građanima dali obećanje da ćemo uraditi sve da sačuvamo njihovu izbornu volju od 30. avgusta 2020. Uradićemo to i zbog toga što ako danas padne ova vlada ulazimo u veliku zonu rizika da izborna volja dođe u ruku onih pojedinaca koji kasnije, a nalaze se u opozicionim klupama, mogu se itekako igrati sa tom izbornom voljom”, naveo je Martinović.

18.12 – Andrija Popović (LP) rekao je da nije sportski pobeći iz arene kada se gubi i da ministarka javne uprave Tamara Srzentić danas brani čast odlazeće Vlade.

Srzentić prisustvuje sednici, a do skoro je u sali bio i ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić.

Smatra da ne može sva krivica za “sunovrat” Crne Gore pasti na leđa Krivokapića i da mu posle optužbi na njegov račun “dođe da ga maksimalno brani” ali je razočaran što je u ovom trenutku pobjegao iz političke arene.

Slaven Radunović (DF) je dobacio “vratiće se on, ako ćeš ti glasati za njega”.

18.02 – Potpredsednica Skupštine Branka Bošnjak (PzP) rekla je da su ovo mutna vremena i prljave se stvari dešavaju.

“Dosta je podmetanja i svega… ovakve stanje sa ovom Vladom je bilo neodrživo. Samo je bilo pitanje kako ćemo se izvući iz ovoga”, rekla je Bošnjak.

Smatra da će posle svega doći do rešenja, nova većina ili izbori, ili nešto drugo, ali nije loše što se ovo dešava, “jer se nešto nekad mora uzburkati, da bi se razbistrilo”.

Istakla je da se ispostavilo tačnim ono što je rekla crnogorskom premijeru Zdravku Krivokapiću nakon njegovog ekspozea, da nije bilo želje da se napravi otklon od prethodne politike.

Ima krivice, kako je dodala i u parlamentarnoj većini.

17.53 – Genci Nimanbegu (Albanska lista) je rekao da je vlada Krivokapić-Abazović bila nametnuta ovom domu i da je ovih godinu i po bila igra sa demokratijom.

“Ne možemo povlađivati godinu dana vladi koja je radila još gore”, rekao je  Nimanbegu.

17.31 – Slaven Radunović (DF) rekao je da mu se sviđa veliki deo diskusije poslanika SDP Raška Konjevića i kada bi njegovo izvedeno ime vratio u “Rastko” i slavio Svetog Savu kao krsnu slavu, možda bi mogao da bude poslanik Nove srpske demokratije.

“Za činjenicu da je Krivokapić došao u poziciju da bude premijer je svako od nas po malo kriv. Predložen nam je pogrešan čovek. Da smo tražili da taj kandidat prođe pet iteracija, što je on tražio od nas kao potencijalnih ministara, on ne bi prošao ni prvi. Greška DF-a je što je čovek koji nije talentovan za politiku došao u poziciju da formira vlast”, istakao je Radunović.

On je dodao da se premijer Zdravko Krivokapić oko pravljenja Vlade sa svima dogovarao osim sa ljudima iz koalicije Za budućnost Crne Gore, te da je je potrčao u zagrljaj lidera iz druge dvije koalicije.

17.18 – Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević pozvao je ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića da podnese krivičnu prijavu protiv predsjednika Vlade Crne Gore Zdravka Krivokapića.

Konjević je taj poziv Sekuloviću uputio jer je Vlada na današnjoj elektronskoj sednici, uvrstila na vanredni dnevni red, mimo znanja i predstavnika Ministarstva unurašnjih poslova (MUP), Predlog Odluke o izmjeni odluke o kriterijumima za utvrđivanje osnova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom.

Konjević rekao je da je Krivokapić mimo Sekulovića predložio izmenu odluke, što je kršenje zakona. Poslanik SDP je rekao da je to zloupotreba službnog položaja i pozvao Sekulovića da podnese prijavu protiv premijera.

“Predsednik Vlade to ne može da radi pored živog ministra unutrašnijih poslova. Krivokapić je umislio da mu ne treba niko, sada kad je video da će da bude smenjen, ne trebaju mu ni ministri”, rekao je Konjević

17.08 – Ervin Ibrahimović (BS) rekao je da je pad Vlade trebalo davno da se desi da je bilo političke odgovornosti.

“Građani su više od dvanaest meseci plašeni da će se vratiti stara vlast, i za to vreme je ova Vlada uradila katastrofalne stvari”, rekao je Ibrahimović.

17.07 – Vladimir Joković (SNP) rekao je da ništa nisu uradili protiv ove Vlade, ispoštovali su je, ali su od ove Vlade ostavljeni.

“Možda zato što sam zahtijevao na početku da niko od ministara i predsjednik Vlade ne formira partiju niti da može podržati neku partiju”, rekao je Joković.

16:40 – Ne može (i ne bi trebalo) da prođe bez duhovitih komentara na društvenim mrežama…

16:30 – Boris Bogdanović iz “Mir je naša nacija” govor je počeo rečima o Zoranu Đinđiću.

“Ništa se ne bojte, nijeste vi dr Zoran Đinđić, jer on nije uzeo 21 milion. Vi odlazite pod takve skute, gdje ćete biti bezbjedni od mračnih struktura… Ako ste, gospodo, im dali 21 milion za ono što su uradili, mnogo ste im dali, jer to ne vrijedi ni 21 paket banana i to običnih, a ne specijalnih iz Voli magacina Samo im poručujem da paze da se od te banane ne okliznu… Neko želi da od Crne Gore napravi banana državu, jer samo u džungli plaćenici mogu odlučivati. Samo tamo gdje nema Ustava i zakona. Navikli smo da se borimo protiv DPS-a i ovdje u Skupštini i na ulici. Borićemo se i protiv vas DPS juniora, sa vama je mnogo lakše, jer ste vi ipak druga liga”, rekao je Bogdanović.

16:20 – Živković je, govoreći o Temeljnom ugovoru sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), rekao da nemaju ništa protiv da potpišu ugovor sa bilo kojom verskom zajednicom, “ali ovaj nivo netransparentnosti je zabrinjavajući”.

“Zar tako važan dokument treba da izostane iz pažnje javnosti”, pitao je Živković.

“Rekao sam da ćemo imati potrebu većinu za promjenu vlasti i pogledajte danas. Ali nije vrijeme za likovanje”, rekao je poslanik DPS.  

16:10 – Živković je rekao da se u jeku epidemije ova Vlada bavila sječom direktora prethodne vlasti.

“Niko nije preispitivao odgovornost premijera, koji niti je bio vakcinisan niti je poštovao mjere koje je donosio”, kazao je Živković.

Živković je za predsjednika Vlade Zdravka Krivokapića rekao da je “bogougodni vjerski fanatik, koji je prigrabio materijalna dobra u izvršnoj vlasti” i da je većina znala za to, ali nije htjela da ga smijeni.

16:00 – “Kao snijeg u Podgorici”

Tako predstavnici DPS-a vide trajanje ove Vlade.

Danijel Živković (DPS) rekao je da ono što je viđeno prethodnih mjeseci ne priliči odgovornim ljudima.

“DPS je priznao rezultate izbora i pružio ruke oponentima, ali smo naglasili da neprincipijelne koalicije, čiji je cilj urušavanje integriteta jedne partije, ne mogu biti put u bolje društvo”, kazao je Živković.

15:45 – Milan Knežević (DF) rekao je da je on ispred ove većine i koalicije Za budućnost Crne Gore i predložio Zdravka Krivokapića za mandatara i doprineo da kasnije bude izabran za premijera.

Podsetio je na izbornu noć 30. avgusta kada je na desetine građana pevalo na ulicama “Nek’ se čuje sa nebesa, nema više DPS-a” i poručio da “izgleda da je to samo bio san ljetnje noći”. 

“Sad se pjeva ‘Nek se čuje sa nebesa, sve je više DPS-a, više supe manje mesa”, kazao je Knežević.

On je rekao da su krivci za ovu situaciju “ovdje neprisustvujući” Zdravko Krivokapić i njegov “albanski brat” Dritan Abazović, “koji su napravili savez protiv DF-a u manastiru Ostrog”.

“Nije Dritan kriv, jer smo ukazali da Dritan neće štititi interese Srba. Nama je kriv Zdravko Krivokapić, čovjek kojeg smo zajedno sa SPC episkopima i sveštenicima, kao totalnog anonimusa, izvukli iz prašnjavag kabineta i postavili ga da bude prvi na izbornoj listi”, kazao je Knežević. On je rekao da su upravo oni “ovakvi kakvi su – ćelavi, krezubi, sa šarafima” pobedili DPS Mila Đukanovića.

15:30 – Zamislite tu Vladu koja od 81 ima podršku samo deset, 12 poslanika. Postavlja se pitanje ko će s kim glasati. Rekao sam da ćemo glasati za svaku dobru inicijativu koja dolazi od opozicije.

15:25 – Konatar je pitao sa kim je premijer mislio da smeni potpredsednika Vlade Dritana Abzovića ako je znao da poslanici GP URA neće glasati za to.

“Ne bi mu smetalo da je opozicija glasala za to…Sa kim je premijer, opravdano, smijenio Vladimira Leposavića? Je li tada bila u pitanju izborna volja? Je li to licemjerno, mislim da jeste”, rekao je Konatar.

15:10 – Predstavnik predlagača Miloš Konatar (Crno na bijelo) u uvodnom izlaganju je rekao da nije verovao da ni premijer niti ministri, osim ministra kapitalnih investicija Mladena Bojanića, neće biti u sali kad se bude raspravljalo.

“Njihov odnos je jedan od razloga što o ovome razgovaramo… Razgovaramo o odluci koja je teška. Teška vremena i politička kriza zahtijevala je od nas teške odluke. Mi smo spremni da za ovu odluku preuzmemeo odgovornost”, kazao je Konatar.

Dodao je da nema odluke koja je dovoljno teška kada je u pitanju interes građana Crne Gore.

“Od početka ova Vlada funkcioniše kao manjinska. Često se dešavalo da nijesmo mogli da dođemo ni do 41 glasa podrške, a ne 49 za važne odluke i izbor ključnih ljudi u pravosuđu”, kazao je Konatar. 

15:05 – Danas će se definitivno glasati o nepoverenju Vladi Crne Gore

15:00 – Premijer Zdravko Krivokapić je napustio plenarnu salu nakon što nije usvojen dnevni red vanredne sednice s tačkom o skraćenju mandata Skupštini, koje je tražila Vlada.

14:50 – Sednica Skupštine je počela nakon skoro pet sati zakašnjenja.

U sali su i premijer Zdravko Krivokapić, potpredsednik Vlade Dritan Abazović, kao i ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

14:25 – Završena je sednica Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu. Uskoro bi trebalo da počne sednica Skupštine.

12:40 – Poslanik DF-a Predrag Bulatović kazao je da se zalaže za to da danas izaberu Vladu koja će omogućiti predsedniku države da sutra raspiše izbore.

11:50 – Ispred parlamenta je organizovan protest penzionera Kombinata aluminijuma Podgorica. Okupljeni su pozvali poslanike da danas i u ponedeljak donesu odluke u interesu građana, a ne svojih fotelja.

11:15 – Sednica zakazana za 10 sati još ne počinje, jer Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu još nije završio sjednicu.

Članovi Odbora tek su počeli da raspravljaju o drugoj tački dnevnog reda, odnosno o Vladinom Predlogu o skraćenju mandata Skupštini.

Predsednik crnogorske Skupštine Aleksa Bečić pozvao je juče građane da danas, kao i tokom odlučivanja o njegovom razrešenju u ponedeljak, ostanu kod kuće.

Apel da se ne izlazi na ulice prethodno je uputio i premijer Crne Gore 3Zdravko Krivokapić.

Ako Skupština podrži skraćenje mandata parlamentu, predsednik Crne Gore Milo Djukanović bi morao odmah da raspiše vanredne parlamentarne izbore, do kojih bi vlast u tehničkom mandatu obavljala Krivokapićeva vlada.

Predlog za skraćenje mandata Skupštini podržali su samo Demokratski front (DF) i Demokrate Alekse Bečića koji zajedno nemaju dovoljan broj poslanika da taj predlog izglasaju.

Inicijativu za smenu vlade su potpisale stranke opozicije i Gradjanskog pokreta URA koji u Skupštini imaju većinu – 44 poslanika, od ukupno 81. 

Ako nepoverenje Krivokapićevoj vladi bude izglasano to će biti uvod u pregovore o formiranju nove vlade.

Skupština Crne Gore je juče odbila da raspravlja o Krivokapićevoj inicijativi za smenjivanje potpredsednika vlade Dritana Abazovića, posle čega je Krivokapić izjavio je da je svestan da će danas biti izglasano nepoverenje njegovoj vladi.