Užasne brojke u Hrvatskoj i Sloveniji: U Zagrebu preminulo 10 osoba

0
Foto: Profimedia

U Hrvatskoj je u poslednja 24 časa potvrđeno 1.563 novozaraženih, od posledica vrusa preminulo je 13 osoba. Samo u Zagrebu je 705 novozaraženih, a od posledica virusa u glavnom gradu Hrvatske preminulo je 10 osoba.

Nacionalni štab civilne zaštite saopštio je da su u poslednja 24 časa zabeležena 1.563 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2,  pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 7.380. Preminulo je 13 osoba, prenosi portal Nova.rs.

Među njima je 661 pacijent na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 46 pacijenta.

“Maksimalno se moramo uozbiljiti i držati svih mera. Nosite maske, držite distancu i higijenu. Ako se ne budemo držali mera, situacija će biti još gora”, rekao je za Index direktor Nastavnog zavoda “Dr. Andrija Štampar” Zvonimir Šostar.

Podsetimo, juče su u Hrvatskoj bila 1.424 nova slučaja koronavirusa, a u Zagrebu je bilo 337 novozaraženih.

“Istra više nije zelena zona”

Iako se dugo dičila epitetom “zelene zone” jer nije bilo novih slučajeva zaraze, Istra je opet u problemu zbog epidemije korona virusa.

Prema podacima istarskog Štaba civilne zaštite u protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 295 uzoraka i potvrđena 41 novozaražena osoba, što je dosad najveći broj zaraženih u jednom danu od izbijanja pandemije, preneo je Jutarnji list.

U Sloveniji više od 1.600 novoobolelih

U Sloveniji je potvrđeno više od 1.663 nova slučaja korona virusa, saopštio je portal delo.si., a preneo Blic.

Na snagu su stupile i nove mere uvedene radi suzbijanja pandemije, a koje se odnose na uslužne delatnosti i sportske aktivnosti.

Tako će frizerski i kozmetički saloni, koji su sada u crvenoj zoni, moći da primaju samo po jednu mušteriju u jednom terminu, dok će isporuka hrane moći da se obavlja između šest sati ujutru i 21 sat.

Kada se radi o sportskim aktivnostima, treninzi i takmičenja dozvoljeni su samo registrovanim sportistima.

U Sloveniji je na snazi i policijski čas po kome je zabranjeno kretanje od 21 sat do šest sati ujutru, a sedam slovenačkih regiona, u kojima je najteža epidemiološka situacija je u karantinu i kretanje iz jednog u drugi region je dozvoljeno samo u posebnim situacijama.