URA: “Pozdravljamo saradnju DF i Demokrata. Fotelje im značajnije od reformi u Tužilaštvu, ali mi ni za jotu nećemo odustati od dogovorenog…”

0
Foto: Profimedia

“Ako Demokratski front (DF) i Demokratska Crna Gora imaju potrebnu većinu za rekonstrukciju Vlade, mogu već danas da zakažu sednicu Skupštine Crne Gore”, saopšteno je danas iz Građanskog pokreta URA, a prenose podgoričke Vijesti.

Oni su se oglasili povodom sinoćnjeg zajedničkog saopštenja DF i Demokrata.

“Iz sinoćnjeg zajedničkog saopštenja DF-a i Demokrata vidimo da su im ministarske fotelje značajnije od reformi u Tužilaštvu i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije. Izbor Tužilačkog saveta ne sme biti deo političkih kalkulacija bilo koga političkog subjekta a reforme u ovoj oblasti ne mogu se uslovljavati bilo čijim političkim apetitima. No, i to je legitiman politički put tog spektra političke scene”, poručuju iz URE.

Oni pozdravljaju, kako kažu, sinergetski pristup DF-a i Demokrata i gotovo nepodeljen politički stav o daljim političkim procesima u Crnoj Gori.

“Javnost je dugo mislila da se radi o političkim subjektima koji nemaju ničeg zajedničkog u sagledavanju budućih procesa. Jedinstveni pristup DF-a i Demokrata ovim povodom pozdravljamo jer sada imamo popriličnu iskristalisanu situaciju na političkoj sceni Crne Gore”, poručuju iz URE.

Navode da URA “ni za jotu” neće napustiti principe iz sporazuma koji je potpisan 9. septembra prošle godine od strane tri čelnika izbornih lista aktuelne većine.

“Dakle evropska, građanska i ekološka Crna Gora okrenuta EU integracijama kao najvećim prioritetom države, ostaju naša polazišna osnova od koje nikada nećemo odustati. Ko takav koncept ne želi, rekli smo i ponavljamo, može tražiti druge partnere a URA u tome neće biti saučesnik”, zaključuje se u saopštenju.