Uvek postoji taj jedan roman, koji ume da promeni život, tok svesti. Generacijama koje su bile zarobljene, početkom osamdesetih, u socijalizmu i iščekivale neka modernija vremena to se desilo kada je izašla knjiga „CA. Blues“ Milana Oklopdžića. Izgledalo je kao da je neko otvorio prozore, provetrio, i svež vazduh je omamio stotine i stotine hiljada ljudi (prodat je u sto hiljada primeraka). Mika Oklop je postao simbol slobode, različitosti, neustrašivosti, fajter sa čuburske kaldrme, koji diše ono što piše. 

A kako je Oklopdžića videla Amerika?

Mika je u Kaliforniji stekao prijateljicu za ceo život. Zove se Lissa Tyler Renaud. Ona mu je bila lektor, književni savetnik, obožavalac njegovog književnog stila, njega kao pisca, njega uopšte. Lissa je sačuvala sve njegove rukopise na engleskom jeziku počevši od prepiske preko faksa na samom početku kada je 1992. godine, po drugi put sa porodicom stigao u Ameriku, pa do tekstova poslatih mejlom, sve do poslednjeg dana Mikinog života.

„Ovo je veoma zgodan opis toga kako smo se 1974. Mika i ja upoznali na Univerzitetu u Kaliforniji, u ruralnom gradu Dejvisu. Bilo je to seminar o poljoprivredi, a gradom se širio snažan miris kuvanja paradajza iz obližnjeg pogona za preradu i konzerviranje hrane. Dejvis je imao jedan celovečernji lokal, jedan fensi restoran u koji su studenti vodili roditelje koji su ih posećivali, jedan bar i jedan bioskop gde su se prikazivali filmovi čija se popularnost na svim drugim mestima izlizala godinama ranije. Ipak, uprkos svim izgledima, kampus u Dejvisu privukao je istinsku ekipu vodećih avangardnih ličnosti da drže predavanja iz umetnosti, istorije umetnosti, muzike i drame…“

A tu je bio i Mika.

„Mika je bio upečatljiva pojava sa svojim evropskim držanjem i šarmom rok zvezde, jasnim licem i izražajnim mikromimikama, egzotičnim naglaskom i bojom glasa koja slama srce. Bilo je nemoguće ne primetiti ga, čak i među svim tim zbivanjima koja su se kovitlala oko nas tako frenetično“, priseća se Lissa.

Celu priču o Miki Oklopu pročitajte u velikom letnjem dvobroju Nedeljnika koji je dostupan na svim kisocima, ali i u PDF obliku na sajtu nstore.rs.

https://www.nstore.rs/product/letnji-dvobroj-pdf-izdanje-nedeljnika-br-445-446-od-23-jula-do-6-avgusta/
https://www.nstore.rs/product/godisnja-pretplata-na-magazin-nedeljnik/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.