Ulazi grupa pankera sa minđušama, ofarbane kose, lanci preko pantalona, a menadžer se okrene: “Vidi, Ivane, ove tvoje iz Jugoslavije. Kad su stigli?”

0
Foto Nedeljnik

U danu kada je postalo jasno da se fudbal nije vratio kući, Ivan Golac je za Nedeljnik, u razgovoru sa Brankom Rosićem, u svojoj kući odmotao film i kada je prvi put na televiziji ugledao Vembli i kasnije igrao na njemu kao prvi stranac u engleskom fudbalu, i na tom istom Vembliju propustio druženje sa Rolingstonsima čiji je trebalo da bude gost, družio se sa Kigenom, Džordžom Bestom, Harijem Rednapom, ali i sa brojnim muzičarima poput benda Status kvo, i na kraju preko omiljenog benda AC/DC i njihovog koncerta na stadionu Partizana i pesme “Back in black” se vratio kući, u crno-bele boje…

***

Moj dolazak u Englesku se poklopio sa pojavom panka. Kada sam prvi put video pankere, bio sam i šokiran. Vraćamo se sa utakmice u Liverpulu, idemo vozom ka Londonu. Bilo je pola 11 uveče. Ulazi na stanici grupa pankera, sa minđušama, ofarbane kose, iscepane jakne, lanci preko pantalona, a menadžer se okrene ka meni i kaže: “Vidi, Ivane, ove tvoje iz Jugoslavije. Kad su stigli?”

I onda cirkus, igrači mi dobacuju. Sex Pistolsi su bili izuzetno popularni. Ja sam došao kada je pank eksplodirao…

Kako ga je muzika oblikovala i druge priče Ivana Golca čitajte u novom Nedeljniku koji je na kioscima od četvrtka 15. jula. Svi čitaoci na poklon dobijaju knjigu o Isidori Sekulić.