Ukrajinski lider i ispit Putinove moći: Kako je Volodimir Zelenski postao pretnja predsedniku Rusije

Piše Endru E. Krejmer

0
Foto Profimedia

KIJEV, Ukrajina – On je političar britkog uma koji razume moć televizije, ima široku narodnu podršku kod kuće i, možda manje važno, ponekada skine košulju u javnosti.

I on nije predsednik Vladimir Putin, lider Rusije već skoro 20 godina.

Ovo je Volodimir Zelenski, komičar koji je u maju postao predsednik Ukrajine i svoj uspon u političkim krugovima ispratio neočekivanom diplomatskom umešnošću.

Njegovi saradnici tvrde da su u njegovom fokusu domaća dešavanja i da on ne nastoji da postane anti-Putin u regionu u kojem se ruski lider suočava sa brojnim kritikama. 

Rivalstvo je, međutim, već očigledno. Odnos Ukrajine sa Rusijom koja je izvršila aneksiju nad delom ukrajinske teritorije 2014. godine osovina je oko koje se vrti veliki broj bezbednosnih pitanja u Evropi. Zelenski je tome pristupio sa mešavinom proračunate asertivnosti i strateške velikodušnosti.

“Jedan od uzroka ovog sukoba je što su Rusija i Ukrajina odabrale potpuno drugačije razvojne puteve”, navodi Bogdan Jaremenko, novoizabrani član parlamenta iz stranke Zelenskog. “A sada je glumac koga doživljavaju pozitivno izabran da predstavlja svoju zemlju. Pozitivan stan prema Zelenskom mogao bi da se prenese na čitavu Ukrajinu i ukrajinski način upravljanja.”

Vlada Zelenskog zaustavila je vatru, povukla vojsku sa prve linije fronta kako bi olakšala pristup civilima i investira u pogranične gradove u Ukrajini.

“Morate da na prvom mestu osvojite umove ljudi”, ističe general Ruslan Komčak, šef generalnog osoblja ukrajinskih oružanih snaga.

Putin je na pobedu Zelenskog odgovorio ponudivši ruske pasoše Ukrajincima iz separatističkih oblasti koji govore ruski jezik, što bi moglo da se ispostavi kao opasan potez.

Zelenski se potom obratio ruskoj opoziciji.

“Savršeno dobro znamo šta ruski pasoš omogućava”, rekao je Zelenski. “Pravo da se bude uhapšen zbog mirnog protestovanja i pravo da ne postoje slobodni izbori.”

On je ponudio ukrajinske pasoše “ruskom narodu koji najviše trpi” zbog represivne vlade. 

Volodimir Zelenski (41) predsednik je svega tri meseca, a prilika za pogrešan korak sve je više. Njegova administracija je mešavina tehnokrata i komedijaša čija je neumešnost u upravljanju državom očigledna.

Ipak, članovi njegovog tima za inostrane poslove žele da iskoriste činjenicu da su Rusi prilično naklonjeni Zelenskom pošto su revnosno pratili njegovu karijeru komičara. 

Predsednik je oformio grupu za pokretanje televizijske stanice na ruskom jeziku, ali sa sedištem u Ukrajini. Ime Zelenskog već je drugo najčešće pominjano ime u ruskim medijima, prema podacima za jul, odmah iza Putinovog, kako je saopštila ruska agencija Interfaks.

Zelenski se u suštinskim pitanjima zasad drži politike koju Ukrajina ima prema Rusiji godinama unazad. On, na primer, podržava takozvani mirovni proces u Minsku iz 2015. Novina je promena u miljeu “meke moći” u Ukrajini, navodi Ivan Jakovina, novinar spoljne politike u ukrajinskom magazinu Novoje vremja.

On navodi da se Putin (66) suočava sa situacijom sličnom onoj u kojoj se našla zla kraljica u priči o Snežani i sedam patuljaka.

“Kraljica se posmatra u ogledalu i pita ga: ‘Ko je najlepši?’”, kaže Jakovina. “A ogledalce joj odgovori: ‘Znaš šta, postoji ta mlada princeza koja živi negde daleko.’”

© 2019 The New York Times