Tajni dokument američke Centralne obaveštajne agencije otkriva da je veliki broj stranih obaveštajaca CIA ubijen, zarobljen ili se okrenuo ka suparničkim agencijama, piše „Njujork tajms„. Izveštaj upozorava na „zarđale“ veštine američke agencije i na to da su protivnici potcenjeni.

Pozivajući se na izvore koji su dobro upoznati sa situacijom, Njujork tajms piše da su zvaničnici CIA upozorili sve CIA stanice i baze širom sveta da je zarobljen i ubijen veliki broj doušnika, angažovanih iz drugih zemalja da špijuniraju u ime SAD.

Navodno je došlo do „curenja“ jednog od dokumenata koji je po svojoj prirodi, kako piše NYT „netipičan“ i strogo poverljiv.

U svakom slučaju u pitanju je nagli porast takvih incidenata, piše njujorški list.

Cilj poruke je bio podstaći biroe da poboljšaju zaštitne protokole i sigurnost, navode bivši zvaničnici.

Šta je uzrok neuspešnih misija

Кao neki od razloga za neuspele misije istaknuti su loše obaveštajne veštine, previše poverenja u izvore, potcenjivanje stranih agencija kao i prebrzo regrutovanje doušnika – problem koji je u dopisu opisan kao stavljanje misije iznad pitanja sigurnosti.

Upotreba veštačke inteligencije, prepoznavanje lica i drugi sofisticirani alati olakšali su stranim vladama praćenje američkih obaveštajnih službenika koji deluju u njihovoj zemlji, navodi se u izvešaju.

Potvrđujući da je regrutovanje špijuna u drugim zemljama visokorizičan posao, dopis CIA koji je procurio u javnost, pokrenuo je pitanja koja muče agenciju poslednjih godina naročito jer su suparničke obaveštajne službe u zemljama poput Rusije, Кine, Irana i Pakistana hvatale doušnike CIA, a u nekim slučajevima pretvarali ih u dvostruke agente, napisao je Njujork tajms.

Upozorenje je, prema onima koji su ga pročitali, prvenstveno bilo usmereno na službenike „sa prve linije“ – ljude koji su bili direktno uključeni u regrutovanje novih kandidata i proveru izvora, poručujući službenicima da se fokusiraju ne samo na regrutaciju, već i na sigurnosna pitanja.

List dodaje da je regrutovanje novih doušnika način na koji službenici stiču unapređenja.

„Veštine zarđale a protivnik potcenjen“

Dopis koji je poslat u poslednjoj nedelji septembra sugeriše da je agencija potcenila svoje protivnike uz uverenje da su njeni agenti i špijunske veštine bolji od drugih obaveštajnih službi.

Međutim, kako dodaje Njujork tajms, rezultati studije pokazali su da su zemlje koje su na meti SAD takođe vešte u lovu na doušnike, dok su veštine agencije „zarđale“ nakon decenija fokusiranja na terorističke pretnje i oslanjanja na rizične komunikacijske sisteme.

Iako je u dopisu identifikovan određeni broj doušnika koji su uhapšeni ili ubijeni, broj onih koji se okrenuo protiv SAD nije u potpunosti poznat.

Ponekad, ističe njujorški list, doušnici koje otkriju rivalske obaveštajne službe ne budu hapšeni, već angažovani kao dvostruki agenti koji dostavljaju dezinformacije CIA, navode bivši zvaničnici, dodajući da su u tome posebno efikasni bili Pakistanci.

CIA je poslednjih godina pretrpela katastrofalne upade u svoje špijunske mreže gde su, prema pisanju njujorškog lista, agenti verovatno otkriveni zbog kršenja tajnog komunikacijskog sistema agencije pomoću kojeg je komunicirala sa agentima na terenu.

List navodi da je CIA pokrenula lov na krtice 2011. godine, nakon što je jedan doušnik u Кini javio da su tamošnje vlasti otkrile sve koji pomažu američkoj vladi i da su potom prisilile agente da rade za njih.

Pozivanjem na prethodne greške, dopis je verovatno trebalo da upozori sadašnje službenike da ne ponavljaju greške iz prošlosti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.