Posle jučerašnjeg hapšenja direktora „Dajrekt medije“ Jovana Stojanovića i dve osobe zaposlene u marktingu RTS-a M.Đ.J. i M.K, zbog navodno štetnih ugovora po tu medijsku kuću, njima je ukinuto zadržavanje posle saslušanja.

Advokat „Dajrekt medije“ Zdenko Tomanović juče je izjavio da je reč o neuspešnom pokušaju da se tužilaštvo gurne u politički marketing protiv Dragana Đilasa“.

„Sve do početka kampanje protiv Đilasa, niko nikada, nijedan državni organ, uključujući državnog revizora, nijedan organ uprave, ni ‘Dajrekt medije’, ni RTS-a, nijedna vlada, niko nikada nije tvrdio da postoji šteta u poslovanju između ‘Dajrekt medije’ i RTS-a. To je prvi put naša politička elita, i to pre svega izvršna vlast, izjavila u okviru kampanje protiv Dragana Đilasa“, rekao je Tomanović za N1.

Tomanović je rekao da je specijalni tužilac, nakon saslušanja ukinuo rešenje o zadržavanju Stojanovića.

„Nakon saslušanja, specijalni tužilac ne samo da je odbio zahtev da pritvori ove ljude, već je vrlo brzo ukinuo rešenje o zadržavanju sadašnjeg direktora ‘Dajrekt medija’, tako da će se, ukoliko bude nastavljen postupak, on braniti sa slobode“, kazao je Tomanović.

Lider Stranke slobode i pravde i bivši suvlasnik „Dajrekt medija“ Dragan Đilas juče je na konferenciji za novinare rekao da je ranije najavio šta će se desiti, odnosno da će neki ljudi biti uhapšeni zbog, kako je rekao, lažnih optužbi o navodnim ugovorima koji su naneli štetu RTS.

Đilas je podsetio da je pre 45 dana na konferenciji za novinare pokazao papir koji je potpisao generalni direktor RTS Dragan Bujošević u kome se, kako je rekao, jasno kaže da, po mišljenju svih stručnih službi RTS, nijedan od tih ugovora iz 2009. godine nije štetan po RTS, već da su bili korisni i doneli mu profit.

“To je bilo u vreme kada je RTS vodio Aleksandar Tijanić i ovo što se sada dešava, dešava se i njemu koji je, nažalost, preminuo”, rekao je Đilas i dodao da je medijska haranga na njega počela od trenutka kada se vratio u politički život.

Premijerka Ana Brnabić rekla je da privođenje osumnjičenih iz „Dajrekt medije“ i RTS nije „politički progon, niti su postojale političke najave istrage“, već je sve rađeno „profesionalno“.

Ona je kazala da joj je žao što je Đilas „podmetao druge da potpisuju“, pa sada ne može protiv njega da se vodi istraga.

Komentarušući izjavu Dragana Đilasa da je očekivao ovakva dešavanja, Ana Brnabić je gostujući na TV Pink rekla da je ne čudi to što je Đilas to očekivao zato što, kako je ocenila, zna šta je radio dok je bio na vlasti.

Premijerka je dodala da joj je žao što je, kako je kazala, Đilas podmetao druge da potpisuju, pa sada ne može da se pokrene postupak protiv njega.

„Policija, sudstvo, tužilaštvo moraju da rade svoj posao, bez ikakvih pritisaka, molim ih da se ne plaše Drgana Đilasa i njegovih političkih performansi, koji su pritisak“, rekla je Brnabić za Televiziju Pink.

„On utiče na sudstvo i na odluke koje treba da budu donete“, kazala je Ana Brnabić i dodala da treba ostaviti nadležne organe da obavljaju svoj posao.

Ona je rekla da slučaj nije u njenoj ingerenciji, ali je poručila nadležnima da „budu dovoljno hrabri da rade svoj posao i da zaštite vladavinu prava“.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je juče da je ugovorima između „Dajrekt medije“ i RTS država oštećena za preko 688 miliona dinara.

“Radi se o periodu od kraja avgusta 2009. godine do 2018. godine. Oko 400 hiljada evra je bila šteta po RTS 2009. i 2010. godine”, rekao je Stefanović, a preneo B92.

“Pored popusta na cenu dobili su pravo i na dodatni broj sekundi za Ligu šampiona i Ligu Evrope, kao i dve TV serije, ‘Nepobedivo srce’ i ‘Moj rođak sa sela’”, izjavio je Stefanović.

“Na osnovu toga pričinjena je šteta i 2011, 2012. i 2013. godine. Oni to svesno nisu radili”, rekao je ministar i ocenio da je to “primer kako je pljačkan RTS i građani Srbije”.

Urednik u Nedeljniku Dušan Telesković rekao je jutros u emisiji Novi dan na N1 da postoji bojazan da hapšenje direktora „Dajrekt medije“ i dvoje zaposlenih u marketingu RTS-a predstavlja zloupotrebu policije u svrhu predizborne kampanje.

Telesković je dodao da na to ukazuje i terminologija koju je ministar Nebojša Stefanović upotrebljavao na konferenciji za medije.

Telesković je istakao i da ministar Nebojša Stefanović tokom konferencije za medije nijednom nije spomenuo formulaciju „osnovana sumnja“, već „osnov sumnje“ i objasnio da je osnov sumnje na nivou indicije, a osnovana sumnja nešto sa čim policija ide pred tužilaštvo.

„Ako za dve godine nisu uspeli da nađu tu razliku između dva slova, suštinsku razliku između indicije i dokaza, onda mi to govori da tu nešto nije u redu. Imam bojazan da je u pitanju politička upotreba policije u svrhu predizborne kampane“, rekao je urednik u Nedeljniku Dušan Telesković.

Komentar(1)

  1. Vučić i svi poslanici SNS već godinama pridaju (projektuju) svoje osobine drugima, kao što su licemerje, krađe, potkupljivanja,pogotovo poslanicima opozicije, kao što sada, nervozan i histeričan zbog gubitka podrške pred izbore, Vučić to opet čini .

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.