Uginula je Dobrila: Dobroćudni beloglavi sup čiji je povratak avionom iz Turske pratio ceo svet

0
Foto Profimedia

Jedna od najpoznatijih ptica u Srbiji, Dobrila, beloglavi sup, pronađena je mrtva u Specijalnom rezervatu prirode “Uvac”. Najdobroćudniji krilati lešinar bio je poznat po počastima koje je kao ptica imala i svom razmaženom karakteru.

Njoj je Turska odala državne počasti, a nacionalna avio kompanija ove zemlje je koristila u promotivne svrhe.

Juče je tako ljubitelje ove ptice pogodila vest da je posle svega, pronađena mrtva. Posle dva dana potrage čuvari Specijalnog rezervata prirode „Uvac“ juče su zatekli uginulu Dobrilu, koja je postala i simbol međunarodne saradnje na zaštiti ugroženih životinjski vrsta. Uginula je na steni iznad rodnog gnezda.

“Često se pojavljivala na hranilištu na Uvcu u društvu drugih ptica, a volela je da noći u neposrednoj blizini rodnog gnezda. Imala je izlet do Trebevića, pa smo se uplašili da joj je lutanje u krvi i da će opet otići na neke daleke destinacije, ali se brzo vratila kući. Početkom decembra satelitski izveštaji su nam signalizirali da sa Dobrilom nešto nije u redu”, kažu u Fondu za zaštitu ptica grabljivica, prenosoi Blic.

Zbog čega je Dobrila uginula, kaže za Blic dr Saša Marinković iz Fonda za zaštitu ptica grabljivica, ornitolog koji je čipovao Dobrilu i pratio njeno kretanje, još se ne zna.

“Do pre nekoliko dana je bila poptuno aktivna, kretala se sa jatom, dolazila na hranilište. Telo uginule ptice će biti upućeno na obdukciju da bi dobili podatke značajne za zaštitu ove ugrožene vrste. Mladunci beloglavog supa su slabije adaptivni, i do 90 odsto njih ugine u prve tri godine života”, objašnjava dr Marinković.

Teško da je ikada ijednoj životinji kod nas ukazana takva čast kao Dobrili, koja je je aprila ove godine završila svoje putešestvije po svetu i vraćena na litice kanjona na kojima se aprila prošle godine izlegla.

Sa puta u Tursku, u koju je odletela vođena prirodnim nagonom, a iz koje nije mogla da se vrati sama, Dobrila je doletela avionom turskog avio prevoznika koji je finansirao njen povratak. Lešinara koji je ime dobio po miroljubivosti i dobroćudnosti, na aerodromu “Nikola Tesla” dočekali su ministar zaštite životne sredine Goran Trivan i turski ambasador u Srbiji Tanžu Bilgič. Dobrilu je na beogradskom aerodromu “Nikola Tesla” dočekao i veliki broj domaćih i stranih medija.

Aprila prošle godine Dobrila se izlegla na Uvcu, a ime joj je nadenuto prilikom čipovanja jer se uopšte nije opirala ljudima, čak je i delovala umiljato.

Nekoliko mesci kasnije ovaj beloglavi sup se otisnuo na dalek let. Krajem 2018. pronašli su je, zavejanu u snegu i promrzlu, turski čobani i vojnici blizu granice Turske i Sirije, i predali vetrinarima. Na osnovu marke koju je nosila na krilima prepoznata je kao ptica države Srbije.

Posle oporavka Dobrila je puštena na slobodu, ali se, navikuta na prisustvo čoveka, vratila ljudima. Još četiri puta su joj još pružali priliku da odleti, ali ona, iznemogla i naviknuta da se hrani iz ruke, nije htela da ode.

Proleća ove godine Dobrilu je, jer drugog načina nije bilo, o svom trošku u Srbiju vratio turski avioprevoznik zahvaljujući naporima koje je uložila ambasada ove države u Beogradu.