Zajedničkim nastojanjima državnih i stručnih ustanova i organizacija Srbije i Turske stvoreni su svi preduslovi za siguran povratak jedne jedinke beloglavog supa nazvane Dobrila, koja je iz Srbije odletela u Tursku i nije mogla da se vrati, saopštio je Zavod za zaštitu prirode.

Nakon dugog leta, onemoćaloj i izgladneloj ptici meštani u Turskoj su više puta pokušali da pomognu da samostalno odleti, ali pošto se ona stalno vraćala, privremeno je zbrinuta, i započelo se sa akcijom njenog povratka u zemlju porekla, u matičnu koloniju na Uvcu, prenosi N1.

U organizaciju prenosa ptice uključile su se sve relevantne institucije dve države kako bi Dobrila bila transportovana avionom u Beograd, a potom do njene kolonije u Specijalnom rezervatu prirode „Uvac“.

Avio kompanija Turkiš erlajns je obezbedila besplatan prevoz beloglavog supa iz Urfe do Istanbula, a zatim i do Beograda, tako da se Dobrilin povratak očekuje u petak u kasnim popodnevnim satima.

Po dolasku u Specijalni rezervat „Uvac“ ptica će biti smeštena u volijeru kako bi uspešno prošla period adaptacije i ponovnog sticanja navika samostalnog uzimanja hrane.

O Dobrilinom putovanju avionom i povratku u koloniju „Uva“ kompanija Turkiš erlajns će snimiti dokumentarni film.

Komentar(1)

  1. orlovi rano lete
    10. април 2019. 15:22

    I orlovi beže od nas. Šou....

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.