Ubrzajte oporavak od kovida

  0
  mr.pharm Branislava Daskalović, direktor prodaje za CHC za Zapadni Balkan, iz Hemofarma

  Ukoliko ste preležali Covid-19 pred vama je važan period oporavka koji može potrajati i nekoliko nedelja. Uravnotežena ishrana bogata proteinima kao i neophodnim vitaminima i mineralima uslov je za uspešniji i brži oporavak.

  Nedostatak snage, brzo zamaranje, slabost u mišićima, a neretko i gubitak ukusa i mirisa najčeći su problemi koji prate pacijente koji se oporavljaju od Covid-19.

  Vitamini B kompleksa za povratak snage

  Vitamini B kompleksa od velikog su značaja za snagu imunog sistema i bez dovoljnog unosa vitamina B, nema oporavka organizma. Postoji 8 vitamina B kompleksa B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12 koji su esencijalni za čoveka. Svakodnevno se moraju unositi hranom ili putem vitaminskih preparata, jer ih organizam ne može sam proizvesti.

  • Svaki od navedenih vitamina ima specifičnu ulogu, ali su njihovi uticaji na organizam usko povezani, pa ih je  najbolje uzimati objedinjene u B kompleksu. U nedostatku vitamina B, nema adekvatnog metabolizma hranljivih sastojaka, masti, belančevina i šećera u organizmu, i njihovog pretvaranja u energiju. Pored jačanja imuniteta, vitamini B kompleksa važni su za pravilno funkcionisanje nervnog sistema, srca i krvnih sudova, i to pre svega vitamini B6, B12 i B9 (folna kiselina) koji sprečavaju nagomilavanje aminokiseline homocisteina za koju je dokazano da ima štetne efekte na krvne sudove i ubrzava proces ateroskleroze – objašnjava mr.pharm Branislava Daskalović,  direktor prodaje za CHC za Zapadni Balkan, iz Hemofarma.

  Magnezijum za oporavak mišićnih funkcija

  U hrani magnezijuma ima najviše u bundevinom i čija semenu, kikirikiju, indijskim orasima, bademima i crnom pasulju. Dobar izvor su i mineralne vode bogate magnezijumom. Ipak, da bi se unele potrebne doze magnezijuma neophodna je suplementacija, posebno u periodu oporavka od Covid-19 ili drugih teških bolesti.

  • Magnezijum je neophodan za proizvodnju energije, a doprinosi i izgradnji koštane strukture, te odvijanju procesa koji su važni za prenos nervnih impulsa, mišićnu kontrakciju i normalan srčani ritam. Magnezijum je kofaktor u više od 300 enzimskih sistema koji regulišu različite biohemijske procese u organizmu, kao što je sinteza proteina, mišićna i nervna funkcija,  i regulacija krvnog pritiska – kaže naša sagovornica.

  Preko 60 odsto odrasle populacije ne unosi potrebnu dnevnu dozu magnezijuma koja za odraslog muškarca iznosi 400mg, a za ženu 320mg.

  Osnažite imunitet

  Vitamini D, A i C, zatim cink, selen i polifenoli, neophodni su za jačanje odbrambenih snaga organizma i brži oporavak od infekcije Covid-19.

  • Suplementacija vitaminom D3 važna je u prevenciji, procesu lečenja i periodu oporavka od Covid-19. Vitamin D je zapravo hormon neophodan za dobro funkcionisanje imunog sistema, ali i za zdravlje mišića i kostiju. Smernice za lečenje obolelih od Covid-19 preporučuju da se u okviru terapije pacijentima daju 2000IJ vitamina D3 dnevno. Niske vrednosti  vitamina D uvećavaju rizik od infekcija, vanbolničke upale pluća kod odraslih i infekcije gornjih disajnih puteva kod dece. Primećeno je i da su pacijenti sa deficitom vitamina D3 imali teži oblik  Covid-19 – upozorava farmaceut Branislava Daskalović.

  Povećan rizik od nedostatka vitamina D imaju gojazne osobe, oboleli od dijabetesa i visokog krvnog pritiska, kao i stariji od 65 godina.

  Cink je još jedan neophodan mineral za brži oporavak i dobro zdravlje.

  • Cink je uključen u funkciju imunog sistema u proizvodnji antitela i belih krvnih zrnaca, a doprinosi i bržem zarastanju rana. Ukoliko nema dovoljno cinka u organizmu, znatno je povećana osetljivost, posebno na virusne infekcije. Studije su pokazale da u slučaju korona virusa suplementacija visokim dozama cinka ubrzava oporavak i skraćuje period trajanja  simptoma infekcije – objašnjava naša sagovornica.

  Vitamin A za brži oporavak čula mirisa i ukusa

  Preko 80% obolelih od Covid-19 suočavaju se sa privremenim gubitkom čula mirisa i ukusa, a kod  5-8 % pacijenata ovaj problem traje i 6 meseci posle lečenja od infekcije virusom korona.

  • Vitamin A ubrzava regeneraciju nazalne sluzokože i oštećenog neuroepitela, te se preporučuje lokalna primena vitamina A i D na sluznicu nosa. Svakako ne zaboravite i na dovoljan unos vitamina C. On štiti ćelije od oksidativnih procesa izazvanih infekcijom i doprinosi jačanju imunog sistema. Ako pušite, kao i u periodu oporavka od bolesti, obavezno  pojačajte unos vitamina C — savetuje mr pharm Branislava Daskalović iz Hemofarma.

  Autor: Aleksandra Gazivoda