U Uroševcu na Dan nezavisnosti SAD počeli radovi na izgradnji statue Bajdenu

0

Širom SAD danas se obeležava Dan nezavisnosti, u znak sećanja na Deklaraciju donetu 4. jula 1776. godine kojom je proglašena samostalnost od Velike Britanije. Nacionalni praznik SAD-a obeležava se i na teritoriji Kosova i Metohije, gde su privremene institucije Dan nezavisnosti obeleželi svečanim početkom radova na izgradnji statue američkom predsedniku Džou Bajdenu.

U čast godišnjice nezavisnosti Sjedinjenih Američkih Država, kako prenosi Klan Kosova, danas su u Uroševcu, nedaleko od kampa „Bondsteel“, svečano otvoreni radovi na projektu „Zelene površine i statua predsednika SAD Džoa Bajdena“, piše portal KoSSev.

Klan Kosova javlja da projektne aktivnosti sprovodi mreža nevladinih organizacija „Avonet“, a da su svoje učešće uzeli i američki vojnici u kampu „Bondsteel“, kao i građani Uroševca.

Klan Kosova piše da projekat finasiraju građani i preduzeća, te da će on koštati više od 600.000 evra.

Nedaleko od mesta na kojem će biti postavljena statua Bajdena – u kampu Bondstil, nalazi se i spomenik posvećen preminulom sinu američkog predsednika.

Kao i prethodnih godina, i ovaj Dan nezavisnosti protekao je uz brojne čestitke prištinskih zvaničnika.

Krenuvši od Kurtija, preko najviših zvaničnika drugih institucija i opozicionih lidera, šalju se poruke o „neraskidivom prijateljstvu“ i „posebnoj vezi“ sa SAD-om, te poručuje da je nacionalni praznik Amerikanaca takođe praznik građana Kosova, piše KoSSev.