U Srbiji prvi put više od 6.000 novozaraženih, rekordan broj preminulih za jedan dan

0
Foto: Profimedia

U poslednja 24 sata na korona virus u Srbiji je testirano 18.980 osoba, njih 6.109 bilo je pozitivno, dok je nažalost, preminulo 29 lica.

I danas su oboreni crni rekordi: kako po broju novozaraženih, pošto smo prvi put probili crnu korona granicu od 6.000, ali i umrlih u jednom danu, pošto je dosad najcrnji bio jučerašnji 18. novembar sa 27 izgubljenih života.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta “Batut” na respiratorima u zdravstvenim ustanovama širom Srbije nalazi se 186 pacijenata.

SPC: Pogoršano zdravstveno stanje patrijarha Irineja…

Došlo je do pogoršanja opšteg stanja patrijarha Irineja, kao posledica kovida 19, saopštila je Srpska pravoslavna crkva.

“Stalni konzilijum lekara uz prisustvo lekara iz Ruske federacije prati opšte i kliničko stanje Njagove Svetosti Patrijarha srpskog gospodina Irineja”, saopštila je SPC.

O zdravstvenom stanju Njagove Svetosti javnost će biti i na dalje izveštavana, navodi se u saopštenju.

Patrijarh Irinej se nalazi na lečenju u vojnoj kovid bolnici “Кaraburma” od 5. novembra, pošto je potvrđeno da je pozitivan na koronavirus.

Dr Pelemiš: Odmah pooštriti mere ako ove uvedene nisu dovoljne

Član Kriznog štaba za borbu protiv korone, infektolog Mijomir Pelemiš izjavio je da se ne sme čekati da prođe 14 dana da bi se analizirao efekat oročenih mera, koje su nedavno donete.

“Mnogo pre 1. decembra, već danas ili sutra, moramo da analiziramo, i to ne efekte mera, nego epidemilošku situaciju, i ako ne vidimo poboljšanje, da odmah pooštrimo mere”, rekao je Pelemiš za Večernje novosti.

Zaoštravanje mera, piše danas list, moglo bi da znači dodatno skraćivanje radnog vremena ugostitelja i trgovaca, preorijentaciju na rad od kuće, ograničenje broja ljudi u javnom prevozu i povećanje distance. To bi onda značilo da u lokalima mora da se obezbedi više od sadašnja četiri metra kvadratna po čoveku.

“Kovid 19 podjednako je opasan za sve uzraste, bez obzira na pol, samo je razlika u ishodu bolesti. Svi mogu da se zaraze i svako ko je zaražen može da premine usled komplikacija. Nama su od kovida umirali mladi, srećom ne i deca, ali izveštaji iz SAD pokazuju da je tamo kovid bio fatalan za više od 100 mališana”, upozorio je Pelemiš.

Hitna sednica Kriznog štaba zbog velikog broja zaraženih

Zbog dramatične epidemiološke situacije u Srbiji, sa više od 10.000 novozaraženih samo u poslednjih 48 časova, u petak će biti održana nova, hitna sednica Kriznog štaba za borbu protiv kovida-19.

Početak sednice zakazan je za 9.00 časova, a na stolu će biti predlozi za donošenje novih epidemioloških mera.